Monday, 26 November 2012

*kutu rayau*

assalamualaikum :)
 
 
apa  perasaan anda disaat anda perlukan internet,tetapi langsung tak jumpa wireless.wyre tersebut sememangnya less kot. hahahah..kalo nk guna intenet sah2 la perlukan medium dia,iaitu laptop/komputer/henset canggih/etc...tapi pada masa yang sama laptop tu rosak?hah rasakan....bukan setakat intenet...laptop pon rosak..sudah jatuh ditimpa *duit*...itulah yang dialami aku.muahahahhhah...nak tak nak,aku terpaksa bergelar kutu lepak dekat cc hari ni..mujur cik umi ada..dia temankan aku.kitorang nk chek status SPP & posting~kalo tak,ingat ai rajin ke berhijrah ke cc,siap berebut rebut PC dgn budak2 sini yang sibuk main game?heheheehe...harini mmg sesuatu ajaib berlaku..i & umi datang cc,budak laki yang nak masuk cc main game,isap rokok,semuanya lari keluar.tak jadi main..gewd2~tepuk tangan sekali untuk mereka yang tak jadi masuk cc.mesti mereka anggap perempuan yang datang cc adalah perempuan ganazzzz..kalo macam ni mentaliti diorang,aku yakin lepasni takder lagi isu budak2 sekolah lepak cc dengan sewenang wenang melainkan masuk untuk chek something yg penthing~hohoho....okeylah,nanti laptop ok & ada intenet sambung mengarut lagi...duduk di rumah dgn mak ayah,kucing,mmg saat2 osem! i love it~hehehehe...


p/s: jangan lupa doakan untuk Palestine, Syria & saudara Islam kita seluruh dunia.nanti mati, takut2 Allah soal apa tanggungjawab kita pada saudara yang dalam kesusahan,apa kita nk jawab~haaaaaaa kan dah takut.. :)

Wednesday, 7 November 2012

# Jamuan Sedih #

assalamualaikum peeps!

tahukah kamu, semalam adalah malam terakhir....aku bersama rakan sekelas yang bersama-sama dalam apa pun keadaan,selama lima tahun setengah. sepanjang hayat, hanya sekolah rendah dan maktab terengganu sahaja aku bersikap setia! ya, aku hanya setia pada zaman sekolah rendah dan di maktab sekarang ini. hehee..kenapa aku ckp cmtu?kerana sekolah rendah, aku langsung tak tukar sekolah,selama 6 tahun, manakala di maktab ini, aku juga setia sampai 5 tahun lebih.kalau Mathematician yang baca ini punya entry,confirm deyyy-ols akan bundar 5tahun setengah kepada 6tahun! whowwwww.~silap clap your hands as a gift for me, kerana mampu bertahan.pap pap pap. bunyi tepuk tgn.hehehe.perasan sorang2 dah r,orang lain mana de baca blog ai. sepanjang hidup, kalau nk dpt kan segulung ijazah, org lain hanya bersekolah beberapa buah saja. serius melampau sikap aku,bertukar tukar sekolah menengah! euuuuuw. antara sekolah-sekolah tersebut ialah...(eh silap,ini ayat exam)..


1994- tadika KEMAS, Gurun
1995-2000- SK Gurun (Pusat)
2001-2003- SMK Seri Badong, Merbok (full of awesome friends and teachers)
2004- MRSM Kuantan (2bulan,kes homesick gile)
2004-2005- MRSM Pendang.( bes2, kawan2 di sini baik2)
2006- SMK Amanjaya (2bulan-form 6)
2006-2007- Universiti Malaya (Asasi Sains-failed, kena kick)
2007-2012- Institu Pendidikan Guru, Kuala Terengganu (L O V E)





yeahhh adik kakak.cuba anda lihat carta di atas. kalau org lain hanya cukup 3 sekolah, boleh dpt segulung ijazah.aku? kena berskolah skolah baru boleh dpt camtu.*insyaALLAH*. takpe, Allah konows best. aku tak segan untuk cakap di sini,bahawa aku penah masuk UM untuk asasi.tapi aku failed.aku kecewa. aku tak tahu nk bawak diri. time tu baru aku faham erti sebenar, lecturer tak boleh nak tolong dah sebab dia bagi ilmu dalam kelas, selebihnya atas usaha sendiri.kawan-kawan? diorang berjaya, sibuk bawak haluan masing2 untuk hidup yang lebih baik....kawan2 aku dekat asasi kebanyakannya dpt medic UM,engineering, & mcm2 kos yg top! tak kurang pulak ada yang dapat pi oversea, farah medic kat India, & lain2 ada yg apply Jepun, etc. time tu hanya ada mak ayah & Allah tempat dengar luahan. believe me, time kita susah sape pun boleh pergi and menghilang dalam hidup.tapi mak ayah n Allah,sure takkan lari dari kita. makin dekat dengan kita, makin banyak hulurkan bantuan. time bergelak ketawa ramai dalam hidup nak enjoy dengan kita, time susah, bukan semua boleh bagi semangat pada kita...sebab tulah,aku nasihatkan diri aku...walau apa pun yang berlaku, jangan lari dari rahmat Allah,jangan belakangkan mak ayah. cinta mereka, cinta syurga..macamtu jugak Allah,sifatNya arRahman dan arRahim. akhirnya, Dia letakkan aku pada satu tempat yang aku tak pernah jangka, tak pernah bayangkan. Dia bagi aku tempat yang berjumpa manusia2 sangat baik, selalu bagi nasihat,memanusiakan aku, mengenal Tuhan dengan lebih dekat, & kawan2 yang everytime susah senang dengan aku...ni lah mereka!!!! i love you ouls~



wani-maha-izza-ikin-ika


en.mat, lecturer Action Research yg bess giler.


ai mmg special one.depa suruh duduk kerusi VVIP.ahakss


girls kelas ai. budak laki tarakkk masuk


loveyly housemates.paling tinggi leha,jihah(hijau), umi(unggu), kak adah(hijau), ciksu(unggu), mas(pink).


candid hoiii...fatin tudung hitam,mas(pink), bean(bdk laki).















Monday, 5 November 2012

Tamatnya 5 Tahun Setengah~

assalamualaikum :)

setelah lima tahun berhempas pulas di bumi barakah Terengganu, akhirnya hari ni aku dan semua pelatih semester 8 telah berjaya menamatkan exam dengan_____________.? wallah hualam, insyaALLAH berjaya..aamin~hehehe.sesungguhnya lima tahun setengah tu bagi aku bukan suatu jangka masa yang pantas ya adik-adik. eh, kenapa kak syu ni emo pada ini malam? itu bisa diatur donggggg. saja ja, nak ngetest penulisan setelah berhari-hari dalam exam buat penulisan skema...'salah satu...seterusnya...selain itu...selanjutnya...maka...walau bagaimanapun...' miahahahahahahhhhh....aku pun taktahulah guane aku punya exam.sudah lepas kan?lepas lah~tawakkal...jadinya,pada ini malam kami serumah sewa *kecuali kak adah kerana mengikut encik suami* telah berjimba-jimba di Aiz's Corner...cakap je berjimba-jimba.padahal duduk atas kerusi, order,tunggu order, makan, sembang, pulang.hah itu ja~bukannya bermain main skipping, melompat, membuat gallop, bagai. aku order nasi goreng daging merah.kolesterol takmau kalah,antara menu paling menambat kolesterol.air aku tak order sebab aku dah beli aiskrim twist 'colat & vanilla'. fffffuh, serius lemak rasa tak selesa, kerana bersesak-sesak pakat himpit dalam organ gua! apa boleh buat, rasa bersalah je menjelma.nak tinggalkan makanan,oh itu bukan aku.itu kufur nikmat namanya.dah order, tak habis.bazir.aku bukan orang kaya. makan tetap makan (",) mengikut kata *paru-paru*-bukan kata hati, makan lah wahai syuhada.esok kau berjoging lah sebanyak 17kilometer.auw wow wow wow.mana aku boleh topup exercise sebanyak itu? tengoklah,if esok tiada aral yang horizontal, aku cuba jelah cari aktiviti sesuai...hohoho...makanya dengan ini, saya ingin membuatkan airliur kamu-kamu semua menitis tap-tap-tap melihatkan aiskrim ini, dan nasi goreng daging merah. (padahal menu ni dh 800kali korang makan dalam idup ye dok).




  twist dik, jangan tak twist!

 
                                          nazzi gorengz daging merah~



Sunday, 4 November 2012

...dan apabila semakin berubah...

assalamualaikum :)
 
 
lately, aku semakin perangai buruk, dan hodoh. yang aku sedar sgt 'obvious' ialah panas baran. sebab apa erk? sebab kurang iman kot...iman turun naik adalah benda semulajadi, tapi aku ni ha. dah  kenapa jadi mcm ni? tak boleh dengar something yang orang 'berkeceks-keceks secara kurang a___r' setelah orang bagi senyuman dan bercakap lembut dengan dia. opssss maafkan aku. terlepas meluahkan. tapi ni kan blog. adalah hak seseorang untuk bermonolog dalaman atau luaran, selagi mana tak membuatkan orang marah dan bertambah dosa..aduhhhh.aku tak suka perangai aku sekarang. letsego berubah! :'(    
 
 
If Allah says it's for you, the time will come...If it's not for you, then there must be a much better thing Allah has saved for you...
 
 
 
 

# Hutang Aku #


assalamualaikum :)


alkisahnya, aku baru balik dari Kelantan pukul 6 lebih, dgn k.adah n husband dia....tergesa-gesa tahap maria mauripan..tahukah kamu...bahawasanya aku telah mendapat bantuan dari Allah yg pada tahap Maha Dahsyat...syukur alhamdulillah.... banyak benda nk describe...tapi rileks semua. tarik napasss...cool okeh? dalam keadaan ngantuk, akan ku coba jugak menceritakan segalanya yg berlaku di sini. tak perlu cerita dan hebahkan pada semua makhluk, yg utamanya Allah lebih Mengetahui segala-galanya...mula-mulanya, mak aku call...cakap kakak aku dapat interview nurse. tapi sijil, transkrip, dokumen bla-bla-bla ada di kolej dia lagi..sedangkan nk interview 10november ni dah wei sayang-sayang sekalian. time nk interview, mesti semua kena ada kan? jadinya...tak lain tak bukan...aku yg berada di sini langsung takdak kenderaan, takdak saudara mara, terus la mintak tolong k.adah...memang malu n segan.sebab susah senang aku selama di sini dia segalanya boleh dikatakan, n kwn2 lain aku tetap x lupa~hari Jumaat malam Sabtu, kami bertolak blk Kelantan rumah kak adah, pukul 1. sampai pukul 3pagi. dah siang, dlm pukul 4ptg bertolak gi kolej kak aku. mintak semua2 dokumen n urusan yg tak langsai...hahaha....kolej dia dalam wei, tak mainla setakat kedalaman 2meter kolam renang ikan yg biasa tengok. dalam wei, dalam, dalam...hahah..bersungguh aku describe. yg takleh tahan, time kat kaunter tu, berlaku monolog luaran antara aku, dan staf depa...



Staf : eh, awok nok goni-goni nih, keno bayar dolu 100 yarr...

Aku : eh, yaka?

Staf : hooo lah..awok x tahu ko?

Aku : taktau..betui2 taktau...

sambil guna bahasa isyarat dkt k.adah kt sebelah aku.kak adah, lai lai lai, lagi 40hinggit tak cukup...muahahahhh...pecah peluh weh kalo time urgent kita tak spare duit. mana la aku tau.ingatkan balik Ganu dgn 60 hengget tu dh cukup kan? dgn sepantas kilat, kak adah berlari-lari 'mummy' ke arah husband dia. haha...lari2 anak tu slow, dia lari mummy sbb laju jugak kot.akhirnya selesai sudehh urusan tersebut.syukur sangat, Alhamdulillah....ni semua atas bantuan Allah. Allah hantar bantuan Dia melalui perantaraan 'hambaNya'. faham tak?haaa gitulah lebeh kurang. 


sob sob sob...syahdu satt aku rasa. takleh syahdu lama2...kang basah dokumen kakak aku sebab airmata aku fall down atas kertas tu. wuahahahahhhahahhhh....



sesungguhnya Ya Allah, takdir yang Kau ukirkan maha indah~setiap kesusahan ada kemudahan. setiap benda yang susah, pasti ada pertolongan Engkau hantarkan...aku tak mampu selesai semua benda secara sOrang diri...aku mesti kena ada kawan di sebelah yang ikhlas bagi sokongan dan bantuan tak berkira walau apa pun cara. aku sangat2 terhutang budi pada kak adah, mak ayah dia, n husband dia yang banyak sangat tolong aku & ada time susah senang aku. dah macam family aku. dari sekecik-kecik pertolongan, nasihat, & macam2 semuanya depa lah yang ikhlas bantu. dalam hubungan persahabatan ni, tipu la kalo langsung tak pernah sentap kan? tipu lah..tipu tipu..mesti akan ada kita terasa dengan kawan, sedih, atau apa2. 


tapi ingat, mak aku sentiasa pesan, kalo terasa, kecewa, sedih dengan seseorang, ingat! 1 kesalahan yang dia buat pd kita, sebenarnya ada beratus-ratus kebaikan dia pada kita, yang kita lupa. 

believe me, kalo kita baca kebaikan orang, insyaALLAH kita tak jadi marah. kena ingatkan diri sendiri, time susah payah, jatuh bangun, sakit dulu, masalah semua2, siapa ada dengan kita? kawan yang baik ialah kawan yang selalu mendoakan kawan2 dia dan hubungan itu akan bawa hingga ke syurga~kawan sebenar ialah yang ada time susah senang, bukan time senang saja. Ya Allah ya Tuhanku, makbulkanlah segala doa2 mereka yang berbuat kebaikan, dan makbulkanlah doa aku! huahuahua.takmau mengalah, nak jugak sebut doa aku. apa doa aku, ouh man....takleh gtau.malu makkk...ahaksss...salam alaik, till then~biiznillah (",)

Thursday, 1 November 2012

alhamdulillah 1.11.12

assalamualaikum :)

lagi 2 jam nak injak ke tarikh 2/11/12....hohoho~jadinya jari-jemari ai ni kena taip laju-laju supaya tak tertangguh lagi.cehh..assignmen boleh tangguh dengan selamber-derk jeww~berblog berkarat ni takleh tangguh. takleh blah kauu nyah. okeylah, kalau sesebuah karangan tu ada permulaan, isi penting, baru penutup. tapi kali ni izinkan ai mengarang dengan bermulanya penutup. selepas penutup, baru masuk permulaan, diikuti isi penting. 









wuwuwuwu~alhamdulillah...terharu sgt2 rezeki ni. yelah...as a student, ai tak banyak duit nak bli tudung macam2. kalo nampak tudung lawa2, tengok saja ye. diulangi, tengok saja ye....hehohohoho....saja try2, kot2 menang alhamdulillah. tak menang, cuba lagi! tu pon kalo ada intenet, kalo xda intenet, duk senyap jelah nak (",) niat dihati bukan nak bangga diri, itu sesuatu yg keji. huhuhuhuu...sehelai Rm16, kalo 3 helai hadiah cik owner ni bagi, tak ke harga dia dh RM48..termasuk postage RM6, ha total cepat dgn mesin kira-kiri..gilerrr la hai tak bersyukur kot.cuma sedikit terkejut (1 % je), sbb proses meneraiii letak nama tu dengan tak sengaja. langsung tak harap. sbb org len lebey hebat dari ai. ok semua, selamat malam, assalam. 

p/s: tunggu akak owner pos tudung bawal comel, pastu pakai. silalah view & dapatkan tudung cantik2 dekat page  The Tudung Bawal. nampak tak, gambar si comel Umayr Khalis as my profile pic? huhuhu...budak comel ni menjadi igauan terindah daku...wehoooo~anak patung adorable ciptaan ALLAH.. :) 



Wednesday, 31 October 2012

# Ending Oktober #

assalamualaikum :)

 yebba yebba~Oktober sudah habis.tapi tu bukan tandanya aku seronok. tapi semakin sedih.aku akan jauh daripada kawan2, akan posting sorang2 sebagai org baru dlm sekolah yang aku taktau lg macam mana, dgn warga sekolah yg aku taktau mcm mana penerimaan depa dkt aku. wallahua'lam. trima dgn redhOooo sajaaa..hopefully semuanya akan dipermudahkan Allah. bagi aku kerja lebih susah dari study. sure. atau tanya mereka-mereka yang sudah bekerja, ada tak penemuan baru yang menyatakan bekerja itu lebih awesome dari study? kalau jumpa, sure orang tu aku isytiharkan dia awesome lagi comel. kerana buat aku tekezutt sebentar~heheheheeeeeeeeee...yang pasti, hidup perlu diteruskan. ulang ayat ni kali ke 20,000.  paling penting...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Hati-hati dalam menjaga hati. Kerana dari hati lah penilaian dibuat oleh Ilahi 

Sunday, 21 October 2012

aku dan mak ayah ke Mekah!


hai kak...cantik tulisan~tajuk pulak memang propa! hahahahhh...saja nk timbulkan spekulasi...Rabu pagi aku akan balik Kedah...alhamdulillah, jumpa mak ayah n family...raya haji..aku teringin sangat2 nak bawak mak ayah pi Mekah. maybe orang nampak impian sekadar impossible la. bukan senang. tp bg aku, tak mustahil.dengan kekuasaanNya, apa2 pun akan berlaku. KUN~kesian mak ayah...terlalu banyak pengorbanan, membesarkan anak2 and sanggup tangguh dulu impian suci nak ke sana untuk anak2~ :'( Ya ALLAH Ya Tuhanku, mudahkanlah urusan kami untuk berkunjung ke rumahMu...berikanlah kesihatan yang terbaik supaya kami dapat beribadat dengan sebaik-baiknya kepadaMu..aamin :)



NOTHING IMPOSSIBLE IF WE SEEK ALLAH'S HELP...

Tuesday, 16 October 2012

# breakfast roti tempayan #

assalamualaikum...


selamat pagi folks..semalam aku tidoq pukul 3..3pagi la..3ptg tak perlu kita hebahkan..hehe...soalnya, tidoq 3pagi ka, 4 pagi ka, tak tidoq ka, keja tetap tak siap lagi..lambat sungguh awok eh! nk wat mcm mana, rasa tak puas hati n puas hati. adeiii..penyakit jugak ni..mangkit pagi tadi, terpinga pinga mengantuk n lapar..apa lagi, aku dengan muka tak malunya mintak sikit roti tempayan k.adah semalam. dia beli tapi tak sempat makan. maybe dia n husband gi makan kat tempat lain...atau maybe juga husband dia kata 

"syg, tak baik makan roti ni mlm2...kita mkn nasik".

logik tak korang rasa...ahhha. saja je reka dialog. pulun betul. makan dengan kuah kari kambing dan air milo..uuuuuh, enak tak terperi rasa...haha..thanks k.adah, love u so much...kawan yang jaga makan minum sejak 5tahun lepas...semoga Allah murahkan rezeki kamu suami isteri..aamin



Monday, 15 October 2012

# R E Z E K I #

ASSALAMUALAIKUM :)

Hye semua. hari ni aku banyak kerja sebenarnya. tapi biasalah aku, kalo serabut, jangan nak paksa mcm mana sekali pun. aku kena buat something yang aku suka, dah ada mood, baru aku akan buat. hehehe...kejam tak? tak kan....bila aku baca blog Izma, buat aku terpikir banyak. dia dah grad twinning programme IPG Melaka-UIA, dan esok kena daftar kat Kota Belud. aku pun tak tanya lah kat mana dia mintak posting dulu. ekceli, izma ni aku friend dengan dia since 2008 lagi time kegemilangan friendster. time tu, aku view facebook kawan aku, & nampak dia friend dengan kawan aku. fb dia masa tu memang unik, ada background tulisan besaq2, & everything about music. sampailah masanya friendster menemui ajalnya, dan aku ada facebook. aku cari la izma dalam facebook smula. yes, ada! aku add, mujur dia approve. tapi tak kisahla kalo dia perasan ke tak aku ni. semula jadi aku ni tak glamour, plus dia ramaiiii sangat peminat n kawan. hohoho...

whoaaaaaaaaa~banyak sangat intronya. ok, si cantik izma ni dapat posting Sabah, sorang budak MRSM aku TESL IPG Kota Bharu dapat posting Kedah, sedangkan dia nak sangat Putrajaya, area2 KL. sorang lagi senior aku posting batch dulu, IPG Johor, nak sangat Bumi Kenyalang. last2 dapat posting Kedah, siap dekat nak mampus dengan rumah dia. memang ulang alik duduk dengan amma dia.ish, rezeki la tu kan? pikir punya pikir tak kesudah, aku buat kesimpulan bahawa ini semua adalah 'r e z e k i' ye adik kakak. semua ni sudah tercatat dalam Loh Mafuz. kita tak sangka, tak mau, tak apa lagi ea..? tapi dapat. kadang apa kita nak, terus dapat alhamdulillah la. itu semua ketentuan. redha. situ rezeki terbaik untuk kita. macam yang aku penah cakapkan, mak aku sentiasa ingatkan aku, doa n solat penuh khusyuk, jaga hubungan dengan manusia supaya Allah makbulkan doa kita. tapi aku taktau la setakat harini hubungan aku sesama makhluk ok ke tak. kita tak mampu menilai dirii seniri dengan baik. senang cakap, aku akui aku banyak kelemahan, dan ketidak baikan~hewhewhewhewww..mak aku cakap, kabel paling besar, ialah kabel Tuhan. absolutely correct mak!


apa pun pendapat dan permintaan mak aku, itu yang terbaik difikirkan nya.pandangan dia, pandangan Tuhan. gerak hati dia, ilham dari Tuhan. hidup terlalu singkat, aku rasa tak perlu aku buang masa terlalu lama  hidup diluar kalo hidup dengan mak ayah ditentukan yang terbaik. aamin~itu yang aku nak. sampai masanya, aku rasa tanggungjawab aku pulak beri perhatian pada mak ayah. bukan setiap masa aku macam budak kecik, perlu diberi perhatian kan? 


p/s: Benarlah kata orang...hidup ini sukar untuk dimengerti...tiada istilah kegagalan dalam hidup...yang ada hanyalah pengalaman dan perjalanan menuju Tuhan...biar apa pun yang terjadi, Allah S.W.T sedang mengukir takdirNya yang terindah untuk kita...

Sunday, 14 October 2012

tips gigi dari seorang BUKAN doktor gigi.

assalamualaikum :)


petang ahad yang sangat panaihhh, dan tidak mengizinkan aku untuk berenang-renang di 'gigi' katil..heheh....sepatutnya habiskan dengan buat kerja. ini tak. selagi tak update blog, selagi itulah rasa kurang nyamann~ahhha. ingatkan makin nak habis study, makin 'yilekkk'. rupa-rupanya tak benar sama sekali, salah telahan ku....hihihi..padan muka, rasakan ke-complicated-kan hidup dengan urusan yg macam2...akhirnya, aku ambil keputusan untuk 'yilek-yilek' jugak kerana kalo aku tak paksa diri aku yilekkk, takdak nye masa nk yilekkkk..ceit. ayat tak agung sama skali. esok ada kursus gigi. aku ingatkan 'langut' depan doktor-doktor gigi saja..lagi sekali, jangkaan ku salah jugak. siap ada check gigi2 pulak kan. ah, risaunya aku.kang tak pasal2 koma 2saat doktor/nurse yang chek gigi aku. tau tak sebab apa?sebab gigi aku berlapis-lapis, tak sama dan saling bertindihan. paling menyerlah gigi taring, aummmmmmmmmmm mama rimau dengan gigi menakutkan sekali! tapi memang saaaaaaaaaaaaangat lama, the longest gila aku tak chek gigi. seingat aku, sekolah rendah umo 9tahun! . pastu, tak chek2 langsung.kira orait gak kan. paling kurang, bila kena chek kali ni, mungkin ada penemuan2 sangat bes. Eureka! jeng jeng jeng...entah2 esok kena chek gigi, ada penemuan pohon strawberry dalam mulut atau bahagian2 gigi. hahaha...tak pasal2 makan buah strawberry free korang semua. yukky. sorry2, ayat membuatkan hampa semua 'glidden'~hewhewhew...sebenarnya aku paling tak suka mengalami masalah gigi. tapi kalo dah jadi, nk wat gane kan? kalo demam, mkn ubat n jaga betul2, hilangla. kalo sakit gigi, moody seluruh alam akan berlaku. saraf gigi akan bersambung dengan kepala. otomatik sakit kepala juga akan berlaku bila gigi dh sakit.hihihi..mood x elok. nak senyum pun tak boleh. bila dah tak senyum tu, mula laaaa aku akan tention. hormon kot. once dah senyum, sebenarnya hormon kita juga akan lebih baik~


kalo bab2 gigi dan apa2 kesihatan pun, aku lebey suka petua orang lama...especially mak aku. mak aku memang pesan, setiap kali ambil wuduk, kena bersugi, atau gosok gigi. bukan setakat nak gigi bersih, tapi memang salah satu cara mata akan terang. at the same time, bila gigi kita bersih & wangi, malaikat akan ciummm kita time kita sujud, atau solat. ini cikgu aku gtau dulu2..kalo makan atau minum yang menyebabkan gigi bau, terus solat, malaikat tak cium kita nanti. hehehe....kena cium dengan malaikat tu barokah wei, barokah..sape tanak barokah? barokah ni akan dibawa sampai mati, atau dalam erti kata lain 'pencen kubur'. kebersihan, keindahan, keelokan, kebaikan  atas dunia akan dibawa ke sana....uewwwww~dulu aku rasa jugak buang masa je gosok gigi 5kali sehari, habis colgate aku je tak pasal2...berus aku makin menipis kot.kena ganti lain..hahahahhh..ini time aku kecik la. dah besar, baru nampak hikmah nasihat ni..mak aku ni, sebelum tido siap pesan, kumur dengan air garam, nak bagi gigi kuat.jangan ludah tempat2 kotor, macam tandas, bilik mandi, longkang...tempat syaitan/jin/bnda halus tu, kang tak pasal2 dia sumpah apa2 n marah, tak pasal2 gigi jadi bentuk oval, segi 5, heksagon ke....takut tak????heheheheh. hiperbola bentuk gigi...huhuuu..


banyak nasihat mak aku mengenai gigi dan kesihatan lain, dan lebih kepada guna benda tradisi. dari segi perubatan moden, yelahhhh...aku ada ramai kawan yang doktor gigi walaupun aku bukan 'doktor'..hihihiii, syahdu 1saat. kawan ni ada sorang baru grad Dentistry dari UM, dulu asasi sekali. Fatin Adibah yg cantik dan Islamic orangnya, banyak nasihat dan dakwah melalui fb. aku ada tanya dia pasal gigi. dia cakap, pegi klinik gigi cakap nak wat scaling.
 jangan kikis gigi, untuk nampak putih terserlah. kikis gigi ni haram. jangan ambil kafein, air bergas, dan orang yang merokok pun gigi kuning lebih teruk kot..hehe...tapi aku tak merokok la. dulu aku penggemar kafein yang tegar. tapi skarang dah insaf, sebab efeknya nanti gigi kuning, radang usus, n lemak lebih berketul susah cair..hahahah...tak leh blah punya efek. eh iyaaaa, serius tak tipu. budak medic n nurse sendiri cakap. tak kan diorang tipu aku kot.orang baik yg cakap dengan ilmu, aku sangat percaya..oh lalala~sorang lagi Mira pun baru grad dari Belgaum, India kos denstist jgk. dia cakap wat bleaching kat klinik. untuk gigi elok. tapi ni semua kos, you know cost? tunggu aku keje dulu lah kalo nak dapat rawatan terbaik. setakat ni aku amal petua gosok gigi/bersugi sbelum solat, kumur air garam, n guna berus paling lembut la.berus kasar pun penyebab lapisan pertama gigi hakis, gigi akan kuning...phewwwh, gila sensitipnye kau gigi! jadinya, berus gigi aku ni tak ubah lah tersangat lembut bulu berusnya, macam berus baby. hohohohoooo...lagi satu, jangan pakai arang, dan gosok. nanti lapisan enamel rosak, macamtu jugak sodium bikarbonat. jangan guna. nanti rosak gigi. selamat mengamalkan tips percuma tidak seberapa ini...hehehehe....





*aku yakin, mereka-mereka yang ada gigi secantik akan menggelapar kesukaan. however, mereka-mereka yang gigi tak macam ni pun sebenarnya kena syukur dan senyum banyak2 dekat orang lain~teheee




Saturday, 13 October 2012

hampir berakhir

assalamualaikum :)

seharian intenet takdak, dari pukul 12 sampai 6petang. nak pengsan rasa..tapi tak jadi pengsan sebab my room yg sangat adorable itu nyaman. hahaahhh..sanggup puji bilik sendiri. tido duduk semua atas lantai. tak rajin lah nak pegi cari tempat berhawa dingin atau mana2 tempat yg jauh tapi ada elektrik. semua tempat minyak kawasan Padang Nenas tutup, sistem offline.akhirnya, pukul 5lebih camtu aku keluar ngan Leha my roomate. gi pantai. betul cakap orang, kalo hati yang tidak tenteram dan fikiran kusut, tengoklah beberapa perkara yang bukan saja dapat pahala, tapi buat hati tenang. antaranya,

1) Kaabah
2) muka mak
3) air laut
4) baby
5) haiwan

kalo tak silap la..kalo silap, please tegur ya. masa dekat pantai tu, ya ALLAH tenang taktau nak cakap. kan bes kalo mak ada.pilihan utama mestila tengok muka mak. cium dahi mak salah satu cara hadang daripada benteng api neraka. indahnya mereka yang dapat mengadap muka ayah setiap saat, pengalaman berharga! semoga aku jua insan terpilih untuk sentiasa bersama mak ayah setiap saat detik 'lepas ni'.. aamin~uhhh, ayat telus dari kotak hati nurani yang iklas.phewwwwh. 

pada masa yg sama, aku sebenarnya ada kesedihan yang takleh nak cakap. apa pun, Allah akan tunjukkan. aku yakin. 



p/s: when we believe Allah is the best planner, we shall give our best, and let Allah settle down the rest~ aku senyum bila ayat ni berjaya di hapal.dan percaya 100% setiap apa yg berlaku adalah ketentuan. pap pap pap pap bunyi tapak tangan pergi dari blog, untuk shut down aktiviti hari ini. hehe..




*gegurl gemuk yg hobinya suka eat-eat*

Friday, 12 October 2012

touching pepagi buta~

assalamualaikum :)

sekarang jam aku menunjukkan pukul 3.23 pagiii...whoaaaaaa.mesti terkejut terkesima kalian pelik tengok tak tido lagi time ni. selalunya, pantang kot. time ni xkan pernah menghadap laptop...atau pun, sebulan yang lepas aku terpaksa 'meng INSOMNIA kan' diri ku. memandangkan kerja2 presentation tesis, serta penulisan tesis yang tengah kucar-hanyarrrr bak kata orang Tranung Kiter~ hehehe...dan aku tak sangka sama sekali, disaat aku sedang menulis entry ni, aku dah siapkan 98% penulisan tesis. lagi 1% aku las editing bahagian rujukan, dan lagi 1% untuk jilid yang memerlukan aku bersabar dari segi kewangan..hahaha...apa boleh buat, hidup perlu diteruskan.ayat ni lah menjadi semangat buat diriku, supaya melalui hari2 akan datang dengan tabah...chewwwwah, brapa markah bg untuk aku? dahla tidoq awal, dengan slumber bangun pukul 1.50 pagi, mandi-manda           (bukan di sungai atau pantai) pastu on facebook. bila on facebook pukul 2pagi, berapa kerat sangat umat yang online. sistem beramah mesra semakin decrease pada waktu2 sebegini~bertabahlah wahai hati. lepastu, tengok status Encik Marzuki, aku try komen...berani pulak kan....ngeeee...untuk pengetahuan anda semua, encik ni adalah penyelia tesis aku. dan lebih mencatatkan sejarah, satu-satunya 'guru' yang membuat pemerhatian paling lama dalam diri aku..hohoho..biasanya, setiap sem mesti berubah lecturer kan...ini tak, start praktikum 3 bulan, dan tesis semua2nya hampir setahun, aku diselia sepenuhnya oleh encik ni..err lupa nk catatkan dialog maya aku dan encik pensyarah...

 
Encik: hari siapkan kerja .tanda assignment pelajar. buat jadual waktu cadanga...susah woi. kemas meja biar cantik walaupun tuan meja kusut masai

Aku: syabas encik marzuki >.< hehe

Encik : tidorlah atau baca buku pereksa tak lama lagi

Aku :  ok encik, thank you...baru hendak bermula..hehe

Encik : jangan seksa diri.....awak masih muda jaga kesihatan..skrg 2.40 pg




huhuhu...aku siap bold dan large kan tulisan encik. untuk menunjukkan betapa prihatin nya my lecturer dekat anak didik dia...hoho..padahal bukan saya tak cukup tido encik, dah terlebih tido ni. baru bangun..dan lagi satu bagi aku...bukan semua benda n setiap waktu mak ayah boleh bagi nasihat & pantau non stop. adakala orang lain pulak yang ambik alih soal tegur n nasihat untuk kita. tambah orang yang jauh dari mak ayah, macam aku ni. mesti la kena bimbingan dari orang lain jugak. kita bukan manusia perfect, tak perlu teguran. kita manusia biasa yang banyak kelemahan, dan terlalu banyak yang kita tak tahu mengenai kehidupan. so, kalo ada teguran, nasihat baik2, terima n say Alhamdulillah, terima kasih pada yang menasihati. bukan semua benda kita akan dapat teguran dari Allah. kita bukan siapa2 untuk mendapat wahyu secara terus dari Allah. kita manusia biasa, yang ada perantaraan untuk mendapat teguran dan nasihat. fuuuu ngungungu...touching tetiba...stadard chartered lah kot. bila orang nasihat aku, aku akan sayang n anggap orang tu macam family aku. tanpa nasihat, kita tak jadi manusia. hahaaa ok bye, teruskan buat prosiding yang tak start lagi. esok malam dinner perpisahan, sure tak kan siap keja lagi. adoyaiii


Wednesday, 10 October 2012

tragedi 9 oktober

assalamualaikum ;)

minggu lepas aku sangat mengantuk dan sangat happy. minggu ni aku takelh tido, dan sangat sedih~adudududu....lately semakin sedih, macam banyak ujian dan dugaan tidak djangka berlaku...wuwuwuwuwu..tacing mehhhh. aku memang kelat gila pegi kelas tadi. seminar KSSR tu aku nampak macam dh takdak makna. yang aku nampak muka mak ayah..Ya ALLAH, mak ayah...ni kah kehidupan? kadangkala lebih banyak kesulitan dan kesusahan daripada kesenangan yang diusahakan...dan subuh tadi, aku cuba mencari kekuatan. aku bangun awal konon buat keja.langsung takley fokus apa yg dibuat. google punya google godek godek, aku jumpa kata2 semangat yang bikin aku sedikit tenteram...apa pun yang berlaku, hidup perlu diteruskan......dan nasihat mak ayah tetap nombor 1 bagi aku, walaupun aku kadang2 tak setuju jugak sesuatu tu..kena ingat, pandangan mak ayah adalah pandangan ALLAH, selagi mana tak berdosa dan tak syirik (",)



... dan masalah berkadar songsang dengan ilmu: Semakin tinggi keilmuan sesorang, semakin sedikit perkara yang dianggapnya sebagai masalah...Anggaplah Allah lebih 'besar' daripada masalah tersebut, dan berkuasa terhadap segalanya...masalah & tekanan yg dhadapi tak akan selesai dgn terlalu cepat, dan tidak terlalu lambat..biasanya TEPAT pada masanya..Smile, Allah Loves You 



tenangkanlah hati aku Ya ALLAH, mudahkanlah setiap urusan ku dan makbulkanlah setiap doa dan rintihan mak ayah ku~aamin 

Sunday, 7 October 2012

--detik-detik akhir--

assalamualaikum ;)

uuuuhhhh, aku tak sangka sekarang aku berada hampir pertengahan bulan 10! wow, kenapa cepat sangat!!! tssk~pengsan. tak sangka dan tak sanggup bersedih nak tinggalkan kawan2 kesayangan, dan tempat yang banyak melakar kenangan dalam hidup (setakat ini).hohohoooo..Jumaat ni dinner untuk budak sem 8. dulu2 bila aku add facebook senior, aku selalu view photos depa. photo2 dinner, & macam2 aktiviti yang menggambarkan masa mereka semakin suntuk untuk bersama! ffffuh. ayat seram. pastu mula la...aku monolog dalaman sorang2...


"ish...sumpah sedih gila time nak berpisah. stakat kenal 5 hari tahan lagi.ini 5 tahun stengah...nanti2 aku mesti kena spare tishu at least 4bungkus."....


sebabnya, aku kan berhati tishu. mehehehehhhh..mudah menyerap kot..pantang tengok orang nangis, sure aku sambung punya la. dah nangis tu bukan tau nak stop. op op op opppaaa gangnam style~malu seyh.. kadang2 aku tak menangis untuk sesuatu situasi tu..tapi aku sebak sorang2...sebak tu akan terbawak-bawak untuk tempoh yang lama...ahaaaa. faham tak? i mean, aku akan terfikir, terkenang, imbas kembali kenangan itu. adeiii.susah tak jadi aku? apa pun yang berlaku, hidup perlu diteruskan...masing2 kena bawak haluan. maybe jumpa lepas ni, kawan2 aku semua pakat bawak paling kurang 3 orang anak. aku? tak kisah...aku follow segala percaturan yang Allah tetapkan..hahahahhhh..slogan yang aku suka 'Kun fayakun' kan~hewhewhew..dan lagi sekali...aku berasa kurang faham dengan diri aku. kenapa time takdak kamera dulu, aku nak sangat upload gambar dalam blog. dah ada kamera, hampesss krampesss punya malas...adoyaiii...so, taknak kecewakan diri sendiri, aci lah aku upload yang ni je? daripada takdek langsung kan...hihihi....




p/s: esok kena mangkitt awai..buat prosiding. mati la aku kalo tak siap kena bahammmm dengan cik Fatin. huhu..dia baik orangnya. tapi bab2 kerja, on time baby! syabasss. bukan semua orang boleh jadi macam tu. tepok tangan 40 kali untuk dia...untuk dia..,sambung lagii lagu Najwa Latip. :) 

++ S A B A R ++









bismillah..pahat dalam hati, Dia satu-satunya cinta TERAGUNG..sabar..jangan cepat marah dan melenting (",)..Allah berfirman, faSOBRUN JAMEEL...sabar itu cantik...lebih tenang...seseorang itu tak dikatakan beriman selagi mana dia tidak diuji. 







Untuk mendapat apa yang disukai, berSABARlah menempuh sesuatu yang diBENCI. apa motif hidup yang dicari? Keredhaan Ilahi~

Saturday, 6 October 2012

Jangan Jadi 'Pandai Songsang'

assalamualaikum :)

Bismillah, selamat datang Oktober! hehe...semangat nak update blog karat ini semakin membuak-buak sejak minggu lepas lagi, masa sibuk siapkan tesis. tapi sebab tak sempat, kita extend dulu. dah hantar tesis petang Selasa, pagi Rabu keesokannya aku dan junior2 ada kem di Kem Kijang Pengkalan Chepa, Kelantan. hehehe...see, bz tak I ni? wekkkkkk~sila menyampah dgn ayat ni.hihihiihi..kem tu mmg awal2 nya aku sikit pun takde rasa ikhlas nk pi...tp dh terpaksa, ikut jela kan. akhirnya, dh nak habis Kursus Peningkatan Profesionalisme ni baru rasa best...wahahaha, semangat yang tak dijemput tiba2 datang tak semena-mena. nantikan upload gambar2 tersebut ok! (macam la ada org nk tgok)


balik dari kem, aku tak rasa letih pun. sebabnya otak aku ligat berpikir mengenai seseorang. aku tak faham jugak dengan manusia ni, sesetengah jelah. bila dia rasa diri dia perfect, orang gurau 'tak kasar' pun dia anggap penilaian negatif. eh, tolong sikit 'encik kelapa'.kamu yang terlalu sensitif, terlalu skema, terlalu straight dlm kehidupan, teruskan jelah hidup kamu. jangan anggap gurauan orang tu sebagai penilaian negatif. jangan perasan sangat. ingat sikit, kita ni siapa di mata orang...orang lain tak hinginnn sangat pun nak buat penilaian kat kita. kita perasan lebih, sensitif tak bertempat. eiiii tolong. aku tak suka la..jangan anggap semua manusia 'pelik' dan 'berfikiran negatif' kat kita. perasan perasan perasan puiiii.


orang berkawan dgn kita sebab dia boleh terima diri kita seadanya..kekurangan dan kelemahan tu dia terima. so, """"KITA""" kita yang dikatakan manusia baik dan sensitif tak bertempat ni, kalo tak suka orang bergurau n melawak dgn kita, cakap elok2. tak payah la hentam orang bukan2. aku tak kan bagi chance. Allah suruh kita buat baik dengan semua orang. tapi Allah tak suka kita jadi 'bodoh'..jgn biarkan org buat dan kata lebih kurang...so encik Kelapa, gudbye~perasan lah sebanyak mana yang kamu boleh perasan, takdak manusia heran ponnnnnnnn...ok, sekian entry menyampah aku dekat encik Kelapa ni. tiada kaitan dengan kamu2 semua yg sangat baik dihatiku.weeeho~ (",)

Sunday, 30 September 2012

 salam alaik ;)

Hari ni 30 September,,hari akhir bln 9! tak perlu dicongak, ada baki lebih kurang 40 hari je lagi nak duduk kat maktab ni. sedihnya :'( .....kenangan suka duka yang banyak membentuk aku menjadi manusia sebenar...malam ni seolah-olah akan menunjukkan simptom2 malam kedua aku mengalami insomnia. semalam aku langsung tak tido nak buat tesis yg sangat banyak tak siap. malam ni kalau aku masih insomnia, aku macam xmau buat lagi lah tesis. rehat jap! apa lagi. internet lah~





INSOMNIA MENYEBABKAN AKU IKHLAS MEMUJI-MUJI KELAJUAN INTENET DI RUMAH SEWA INI...BIASANYA AKU 'OUTSOMNIA' IAITU OVERDOSSSS TIDO...TAPI SEKARANG MACAM DAH TERBALIK...KURENG BOLEH TIDO...ADAKAH INI DISEBABKAN FAKTOR PERALIHAN USIA???? arghhhhhhhhhhhh, aku masih muda!


Wednesday, 26 September 2012

~dah present tesis~

assalamualaikum ,,

sila tepuk tangan kuat-kuat ye adik2...kerana kakak kamu sudah present kajian tindakannya pada pukul 12.00 tengah hari lebih2 tadi. hehe.hebat atau tidak, sila bersyukur kerana bebanan ini semakin berkurangan. Alhamdulillah. segala penat lelah memang rasa agak puassssss, bila kita dapat mengeluarkan apa saja usaha yang telah dilakukan untuk menyiapkannya. *walaupun usaha tak banyak* hihihiii.. please jangan jadi sengal macam ini budak. nanti saya update lagi entry mengenai kajian tindakan serta gambar-gembur bersama rakan kesayangan~kakak hendak mahu bersolat. ayat macam mix (Urdu + Bangladesh - Somalian)/ (Java x Lombok. )... ah sungguh berat mata ku, since jam 4pagi td bangun hingga mlm ni...huhu..seolah-olah aksara vokal dan konsonan serta nombor-nombor asas sedang bergayutan dibulu mataku yang tidak berapa panjang. tetapi ada kewajipan lain selepas solat, iaitu M A K A N. tahukah kamu apa itu makan? makan ialah satu aktiviti menyeronokkan di samping mennggemukkan jika pengambilannya bertimbun-timbun. fullstop.~

Saturday, 22 September 2012

- tak smart langsung -

assalamualaikum ;)

hah, ni lah yang dikatakan ledakan pembangunan yang harus kita ikuti. kalo slow macam arus Sungai Nil okey la kan. slow. lembut. lancar. ini tak. macam air terjun tertinggi kat dunia yg terletak kat Venezuela tu. arus pengaliran gila tinggi macam 10batang tiang elektrik disambung atas-atas dia. okey tak betul. rasa macam slow sgt nk update. terkulat kulat cari benda2 ni kat dashboard. langsung tak smart la, dahla hodoh, memayahkan kita pulak. adehhhh :'(



hey pencipta BLOG! kenapa gatal otak sangat pikir macam-macam?perubahan yang kamu lakukan sangat menyusahkan, langsung tidak awesome. sila ubah fikiran kamu, supaya berbalik kepada dashboard style lama. hampir 70% penduduk doniya bencikan dashboard baru.
whoaaaaa~

Sunday, 16 September 2012

* Qiamullail *

assalamualikum :)

seperti mana yang anda ketahui-1% daripada kawan2 je tau- waktu saya melabuhkan tirai atau dalam bahasa ibunda ialah shut down my day sekitar jam 11++ mlm. kalau lewat, esoknya akan lost! adeiiii. tak kiralah tido untuk 2 jam ka, tiga jam ka, yg penting mesti start 11 lebih.jangan lebih, nanti mak takdak mood ke sekolah..weeeho~sebelum tu, nk share dengan cucu-cucu sekalian sesuatu. sesuatu nasihat tu, niatkan untuk tegur diri sendiri terlebih dahulu, kemudian baru orang lain. hahaha..kelasss tak ayat mak?



p/s: 
kalau awak jumpa perempuan yg

bangun sebelum subuh siap

Qiamullail lagi, sila kawen dgn

dia, calon isteri solehah tu :D

InsyaAllah.

 boleh tara tu? ok sekian. بالسمك اللهم أحيا وأموت






* Style Your Busy *

assalamualaikum ;)

di suatu pagi yang hening, ada seorang budak bingkas bangun awal nak pengsan. kerana dia bertanggapan kononnya nak buat kerja yang tergendala beberapa hari lepas. maka, selesai bangun dan solat subuh, beliau terus membuka laptop.selepas buka laptop, kita tengok apa sudah jadi pada budak ini..


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


gambar ini diambil semalam-beberapa minit sebelum keluar dengan Umi dan encik XYZ kepada umi. ouh saya hanya menemani. hehehe...bangun pagi ini terus edit buat muka 'foyo'.tapi edit gerakan dia je.segala jerawat,skin ton,pemandangan di belakang saya tidak pandai edit. sedikit penyesalan dalam diri saya kerana tidak pandai edit pic. apa yg ditangkap,itu yang diupload.hehehehe.jika pandai edit pic,sudah tentu saya tidak akan jadi cikgu kan?mesti saya akan jadi jurulatih kepada photographer~  bhahhhhahahahh.perasan 2saat.sila menyampah 2saat juga.ok sekian saja entry Style Your Busy. jika tidak keberatan, kita sambung lagi, weeeho~

Friday, 14 September 2012

# Jangan Buang Masa #

assalamualaikum :)

kemalasan menaip entry meng-up-date blog menyebabkan blog ini semakin berkarat.kalo emas 40 karat memang sumpah mahal.  hai apa khabar kamu semua yang saya hormati dan sayangi (gurl saja)? huhuhu....dalam bulan September ni,langsung aku tak terasa kehadirannya sampai dah tengah bulan ni and lagi berapa hari nak habis dah September.whatever.  hahahaaa....whatever tu bukan maksud sombong. tapi biasa lah kan.kita tetap kena laluinya dengan tabah dan sabar. hewhehwhewwww~gelak yang agak dramatis, setakat kelmarin aku dan rakan2 dah submit tiga assignment.Alhamdulillah Allah Maha Kuasa. aku rasa beban sangat.takleh tahan.blank.tapi aku coooolll jew,biasa lah kan aku ni.kalo tak cool bukan nya aku.dan apabila aku bersikap cool, itu bukan maksud aku manusia baik. aku hanya menahan diri daripada stress yang bilamana muka stress tu kita tunjuk pada orang, secara tak langsung org tu jugak akan stresssss *ssssst* hehehehe...kesian kan org lain? tak pasal2 tengok muka kita dia dapat stress. kita redah je konon cool. biarla dalam hati sedang meletus tekanan tu.




bulan ini juga akan menyaksikan aku dan geng pengembaraan ku akan present tesis kami.jyeahhhhhhhhhhhhh~rasakan ketakutan tersebut.hihihihi...ni lah hidup.satu demi satu kesukaran kena lalui tapi semuanya berbalik pada doa dan kesabaran.insyaALLAH everything smooth. aku terpikat terpaku terpesona dengan kata-kata ini...




ada bangkangan?terpulang pada kita untuk percaya atau tidak. tapi bagi aku lah kan.jangan buang masa untuk benda tak sepatutnya. teruskan idup untuk orang2 yang sayangkan kita dan lebih bai. jangan paksa orang lain untuk suka dan terima kita. kalo dah usaha tapi tetap tak menjadi redha sajalah nyahhhhh..hehehe..anggap itu ketentuan dan ada hikmah disebalik semua yang berlaku.better lupakan orang yang tak pernah ingat dan hargai kamu, dan  ingati orang yang tak boleh hidup tanpa kamu...hehehe.superb berotot tegap tak tentu pasal ayat saya di hari ini.hohoho...sekian, salam Jumaat dan jangan lupa 'surat cinta Allah' selaloooooo.....weeho~




Thursday, 30 August 2012

-- Hari Lebam --

assalamualaikum :)

tadi jamuan Aidilfitri kelas saya. tahun ni tahun last kan.jadinya, segala benda kalau boleh mesti di-appreciate-se-appreciate-appreciatenya. hohoho...setuju, yes! memang la. sem ni saya rasakan sangat bermakna, selain kerja yang menggunung tention tahap whattt The Helmet, disebaliknya terselit keindahan2 dengan kawan2. oh ya. untuk pengetahuan kamu semua, kawan-kawan ku sekelas yang ku kenal selama 5 tahun setengah sangat baik dan ohsem! yes yes yes. mereka spoting. tapi ingat. setiap persahabatan tipu la kalau tak penah kita terasa dengan orang tu kan. sokey, apa apa yang kita terasa dengan orang tu, jangan terlalu pikir negatif dia. bila pikir kebaikan dia yang berlambak lambak, sure insyaALLAH hati tenang. tapi kalau terlalu lama kawan buat kita suffer, senang cakap avoid from dia lah. untuk memastikan kau tak pukul dia dan kau tak cakap yang buruk-buruk pasal dia. sesungguhnya setiap hati kita milik Allah. jangan sakitkan dan cederakan 'ciptaan Nya'. ahaksss.betul tak nyahhhh? dah dah. tungtangtungtang, kalau pikir banyak yang tak elok, ahirnya akan berbalik sakit itu pada diri sendiri. tajuk di atas adalah Lebam. so apa kaitan? ouh meh sini adik kakak opah sekalian i nak tell you dua tiga perenggan cerita. hari ni rezeki banyak sangat mai. Alhamdulillah.makan memang Ya Allah..gila ngeri menyumbat. lepas top-up, top-up. pastu top-up lagi.top-up apa? top-up makanannn ya adik-adik.....then, perkara yang takleh blah untuk diselindung ialah saya sangat rindukan mak walaupun hanya berapa minit tak nampak mak. kalau jauh-jauh macam ni, lagi lah power homesick nya. telefon dan kredit tu memang berotot tegap memahami siapa gerangan insan yang berada dalam talian. hahaha...jawapannya ialah MAK..  kadang-kadang tu. bukan berjauhan je tau. duduk dalam rumah pun, kalo tengok mak takdak dalam rumah, mula lah mata melilau cari depan n belakang rumah. hewwwwwwh~






MAK IS NUMBER 1 FOREVER ;)

Monday, 27 August 2012

Raya 2012

assalamualaikum ;)

Salam aidilfitri 1433 Hijrah kepada semua rakan-rakan yang meng-view blog yang super duper *glamour songsang*  ngeeee~Maaf Zahir dan Batin andai ada salah dan silap sepanjang perkenalan..sesungguhnya yang baik itu dari Allah S.W.T, dan yang khilaf itu dari saya..semoga Ramadhan yang lalu adalah yang terbaik untuk kita setakat ini. 


Ya Allah Ya Tuhanku...pertemukanlah kami untuk Ramadhan yang akan datang..Janganlah jadikan ini Ramadhan terakhir kami, kerana sesungguhnya amalan kami adalah terlalu sedikit dan kami tidak pasti apakah bekalan yang kami bawa untuk ke sana.

sedihnya rasa Ramadhan terlalu cepat berlalu meninggalkan kita~tak terasa lagi persediaan untuk kedatangan bulan akan datang -_-..raya 2012 biasa2 je bagi saya. yang penting dapat bersama keluarga tersayang (",)

Sunday, 12 August 2012

*semakin hari semakin log-luck*

assalamualaikum ;)

aiyokkkk folks. hari ni Ramadhan hari ke-doploh 3.  pada 20 Ramadhan baru ni, aku telah berbuka puasa di Sri Wangsa bersama classmate. eh lupa. sekali dgn family encik tutor. bes, kenangan tahun terakhir di Terengganu insyaALLAH. lepas berbuka, kami solat terawih di masjid Unisza. yang aku hairannya, lepas solat, aku dah ambik tudung aku. kan smayang guna telekung, jadinya tudung yg aku pakai, aku letak sebelah. hehehe...dah selesai, aku ambik tudung aku dan bertolak pulang ke teratak Padang Nenas. pelik banget, tudung tadi aku pegang. sampai rumah, taktahu dah p mana. aigoooo ~tudung tu dahla 3ton mani-manik. plus, baru pakai first time kott. siap ada 3kerongsang lagi dekat tudung. kerongsang baru, harap maklum. tudung tu pon baru.sampai ke hari ni aku tak dapat detect mana piii tudung tu. kesimpulan yang aku dapat buat, tudung tu memang takdak dah dengan aku. puas aku cari. tak jumpa pon.ayoyoyo...yilekk adik kakak...aku harap tudung tu, kalau dijumpai sesapa pun, amiklah. amik siap skali dengan kerongsang. daripada terbiar kan, rosak camtu ja. dah takdak rezeki, redha jelah...wawawawawaaaaa...nak tengok macam mana tudung nya?jom kita tengok gambar ni.
                                                            *
                                                            *
                                                            *
























                                                   trett tett tett (bunyi button)

                                              heeewh~

 ~mana satukah tudung aku? ahahah....soalan senang. adik yang tak pernah sekolah pun boleyyy bagi jawapan tepat dan jitu tanpa sebarang ralat.