Saturday, 14 January 2012

++ petua bahagia ++

assalamualaikum ;)
langit semakin cerah di Terengganu pada pagi ni..alhamdulillah Ya Allah..dah dekat seminggu  mendung dan hujan2...ekceli, awak2 semua ni bahagia tak hari ni? hohoho..kalau bahagia, bersyukur...yang penting, kalau belum masanya dikurniakan bahagia, sekurang-kurangnya bersyukur sebab tak diuji dengan perasaan yang lebih 'tak baik' dari hari ni..err, sebenarnya kalau kita rasa tak bahagia, yang penting jangan burukkan lagi keadaan kita ya. con-toh-nya, jangan duk sensorang time sedih. hampiri kawan yang baik dan boleh menghiburkan kita yawww! lagi satu, jangan layan lagu sedih, tu memburukkan lagi perasaan. apa pon, perasaan and hati kita semua milik Allah..kadangkala kita rasa down, kecewa, sedih sangat..tu tandanya semangat kita tak diseru lagi untuk datang, bukan tanda Allah bersembunyi, tapi kita yang melarikan diri...di sini ada beberapa tips untuk menjadi bahagia..free of charge ok, tak di CD kan, tak di kasetkan, tak di buku kan..hew2~thanx kepada web ni yang bertungkus lumus susah payah sampai berpeluh peluh tau tak (ok tipu), memberi tips! 


petua-petuanya ialah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tinggalkan sifat PEMARAH
Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang.

Tinggalkan sifat PENDENDAM
Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

Tinggalkan sifat HASAD DENGKI
Amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.


Tinggalkan sifat BAKHIL
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk. ingatan untuk saya dan kawan2, jangan terlalu 'menjaga' yang kita dan terlalu 'mengambil yg orang' , bila menyusahkan orang, Allah akan tunjukkan jalan yang susah untuk kita.nauzubillah..rezeki Allah luas, cuba tengok orang yang baik dengan orang lain dan selalu menolong orang, rezeki mereka makin banyak kan?satu yang kita bagi kebaikan pada orang, berpuluh kali ganda Allah turunkan nikmat pada kita..aamin~

Tinggalkan sifat TAMAK
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

Tinggalkan sifat TIDAK SABAR
Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.

Tinggalkan sifat EGO
Ibu segala mazmummah, membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Kerana semua orang ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut.

Tinggalkan sifat RIAK
Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah murka kalau kita riak, takabbur dengan apa yang kita ada.

Tinggalkan sifat terlalu MENCINTAI DUNIA
Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan ‘neraka dunia’ kerana dunia itu ‘panas’ akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.


sekian, wassalam ;)

bahagia milik Teddy Bear ini saja ka? TROLOLO**