Wednesday, 30 November 2011

++ rehatness season ++

                                        assalamualaikum ;)


selaku individu yang sedang mengalami alam percutian, saya seronok. ouh, ayat cam hampaih nyoq since tidak menghadap buku dan juga laptop terlalu lama.online pon tidak juga, masakan internet ketiadaan di rumah saya~hohoho..nama pun budak maktab kan, harusla ikut peredaran cuti sekolah. tapi memang bessss gituwwwwww sebab boleh berlama-lamaan di rumah...lalala...asyik makan, tido, berjalan-jalan dengan family. itu wajib.rugi hoi kalo tak meluangkan masa dengan family & kawan2..nanti dah start semester baru, menyesal pon hado sebab tak rehat. tambah2 la pulak final year student, nah, silakan rehat! hahaha~akibat daripada insiden ketiadaan internet, saya telah mengambil jalan pintas untuk meluangkan masa yang tak berapa nak terluang ini dengan menonton telebision. eh, btul tak ejaan ni? ntah..bukan sakat  Astro, siaran tv yang besa2 pon lagi bes sebenarnya I tell u.lani musim menonton Nur Kamadhia slot TV3, 7.00 petang.motif cerita ni diadakan pada waktu Maghrib, saya pon tak pasti. kalo ikut logik akal, apa pasaiii cerita ni buat waktu Maghrib? meng'increase'kan jumlah budak-budak tak solat maghrib ada la....mungkin...barangkali..maybe...dan sewaktu dengannya..tapi tak semua...setakat yang saya lihat dengan mata tak berapa kasar, ramai sebenarnya yang masih jaga waktu solat.


          Alhamdulillah. tapi orang yg menaip ni pon sama, tak pernah ketinggalan pon tengok semua2 ni. asalkan Maghrib solat awal waktu, lepas orang azan, go on terusssss bedesssup! bhahahaaa...tapi kan..tapi kan..kisah yang berlaku pada Nur Kamadhia dan insan2 dalam tv tu, ada jugak kan jadi kat sekeliling kita? ada kan..ada kan..ada kan..?opkos ada la...cuma satu nak cakap, apa yang berlaku dalam cerita yang kita tengok tu, adalah pengajaran..bukan buang masa semata, walaupun ya jugak untuk buang masa. pengajaran dia, hoho...pepandai buat kesimpulan. pengajaran dia, apa yang berlaku adalah kehendak Allah S.W.T dan diluar jangkaan mungkin. kita hanya mentadbir, tapi takdir lah yang menentukan segalanya..kalo saja cari pasal, itu bukan takdir.tapi cari nahas mungkin..hihihii..tapi kalo berlaku apa-apa hal dekat kawan, atau orang terdekat yang menerima nasib tidak diinginkan...PLEASE.. jangan mengata atau mengumpat.tolong ya, untuk peringatan saya dan kawan-kawan lain..please jangan mengata, ngumpat, hina, & main-mainkan kesedihan orang tu... tolong nasihat sekadar yang mampu..kalo tak mampu nasihat, diam lebih baik daripada cakap sesuatu yang menyakitkan hati. ye dok? ibaratnya, kalo tak mampu membaja, janganlah meracuni..ingat yok, setiap perbuatan kita baik buruk ada balasan. emm..emm..emm..macam baling bola ke dinding tu kan...harusla bola tu akan melantun semula kan? 
 

          memang tak dinafikan, banyak bnda berlaku yang memerlukan kita membuat pecutan amuk!!! marah, sedih, bla3 bagai...jangan marah...sabar sudehhhh~ biarin aja, gapapa..setiap sesuatu yang berlaku ada hikmahnya..kita tak nampak, tapi rahsia tu semua pd Dia..kepada Kakma-my sister...awak tahu kan...kebahgiaan tu akan datang bila kita berjaya melalui ujian n kesedihan..jangan mintak dikecilkan ujian, tapi mintaklah dibesarkan imah..hohoho~aamin...wahai diriku dan semua, ingatlah..segala yang berlaku, adalah kerana konsep kasih sayang dan adil Allah tak kan pernah sama dengan manusia..maka, Dia tak akan beri kesemuanya, jua tak kan pernah ambil kesemuanya..agar yang ada pada kita, hanya yang layak dan perlu untuk kehidupan sahaja, menurut percaturan Yang Maha Kuasa..


p/s: teruskan membaca blog gonjeng saya yang tak cukup zat..hoho..mengantuk amat....zzZZzZZzzZZ..salam alaik..

                                   
Datin Norjuma Habib Mohamed mmg inspire me lah..peminat setia bawal....hihihi