Wednesday, 30 November 2011

++ rehatness season ++

                                        assalamualaikum ;)


selaku individu yang sedang mengalami alam percutian, saya seronok. ouh, ayat cam hampaih nyoq since tidak menghadap buku dan juga laptop terlalu lama.online pon tidak juga, masakan internet ketiadaan di rumah saya~hohoho..nama pun budak maktab kan, harusla ikut peredaran cuti sekolah. tapi memang bessss gituwwwwww sebab boleh berlama-lamaan di rumah...lalala...asyik makan, tido, berjalan-jalan dengan family. itu wajib.rugi hoi kalo tak meluangkan masa dengan family & kawan2..nanti dah start semester baru, menyesal pon hado sebab tak rehat. tambah2 la pulak final year student, nah, silakan rehat! hahaha~akibat daripada insiden ketiadaan internet, saya telah mengambil jalan pintas untuk meluangkan masa yang tak berapa nak terluang ini dengan menonton telebision. eh, btul tak ejaan ni? ntah..bukan sakat  Astro, siaran tv yang besa2 pon lagi bes sebenarnya I tell u.lani musim menonton Nur Kamadhia slot TV3, 7.00 petang.motif cerita ni diadakan pada waktu Maghrib, saya pon tak pasti. kalo ikut logik akal, apa pasaiii cerita ni buat waktu Maghrib? meng'increase'kan jumlah budak-budak tak solat maghrib ada la....mungkin...barangkali..maybe...dan sewaktu dengannya..tapi tak semua...setakat yang saya lihat dengan mata tak berapa kasar, ramai sebenarnya yang masih jaga waktu solat.


          Alhamdulillah. tapi orang yg menaip ni pon sama, tak pernah ketinggalan pon tengok semua2 ni. asalkan Maghrib solat awal waktu, lepas orang azan, go on terusssss bedesssup! bhahahaaa...tapi kan..tapi kan..kisah yang berlaku pada Nur Kamadhia dan insan2 dalam tv tu, ada jugak kan jadi kat sekeliling kita? ada kan..ada kan..ada kan..?opkos ada la...cuma satu nak cakap, apa yang berlaku dalam cerita yang kita tengok tu, adalah pengajaran..bukan buang masa semata, walaupun ya jugak untuk buang masa. pengajaran dia, hoho...pepandai buat kesimpulan. pengajaran dia, apa yang berlaku adalah kehendak Allah S.W.T dan diluar jangkaan mungkin. kita hanya mentadbir, tapi takdir lah yang menentukan segalanya..kalo saja cari pasal, itu bukan takdir.tapi cari nahas mungkin..hihihii..tapi kalo berlaku apa-apa hal dekat kawan, atau orang terdekat yang menerima nasib tidak diinginkan...PLEASE.. jangan mengata atau mengumpat.tolong ya, untuk peringatan saya dan kawan-kawan lain..please jangan mengata, ngumpat, hina, & main-mainkan kesedihan orang tu... tolong nasihat sekadar yang mampu..kalo tak mampu nasihat, diam lebih baik daripada cakap sesuatu yang menyakitkan hati. ye dok? ibaratnya, kalo tak mampu membaja, janganlah meracuni..ingat yok, setiap perbuatan kita baik buruk ada balasan. emm..emm..emm..macam baling bola ke dinding tu kan...harusla bola tu akan melantun semula kan? 
 

          memang tak dinafikan, banyak bnda berlaku yang memerlukan kita membuat pecutan amuk!!! marah, sedih, bla3 bagai...jangan marah...sabar sudehhhh~ biarin aja, gapapa..setiap sesuatu yang berlaku ada hikmahnya..kita tak nampak, tapi rahsia tu semua pd Dia..kepada Kakma-my sister...awak tahu kan...kebahgiaan tu akan datang bila kita berjaya melalui ujian n kesedihan..jangan mintak dikecilkan ujian, tapi mintaklah dibesarkan imah..hohoho~aamin...wahai diriku dan semua, ingatlah..segala yang berlaku, adalah kerana konsep kasih sayang dan adil Allah tak kan pernah sama dengan manusia..maka, Dia tak akan beri kesemuanya, jua tak kan pernah ambil kesemuanya..agar yang ada pada kita, hanya yang layak dan perlu untuk kehidupan sahaja, menurut percaturan Yang Maha Kuasa..


p/s: teruskan membaca blog gonjeng saya yang tak cukup zat..hoho..mengantuk amat....zzZZzZZzzZZ..salam alaik..





                                   
Datin Norjuma Habib Mohamed mmg inspire me lah..peminat setia bawal....hihihi                                              

Monday, 14 November 2011

exam and pen ++

                                       assalamualaikum ;)

pukul 11pagi tadi adalah penamat exam untuk paper pertama..fuhh..lenguh sesangat tetangan menulis tadi..maklumlah dah banyak bulan kot tak menulis.time buat assignmen, berbantukan laptop.time lecturer bagi kuliah, zZzzZZzzzZ.........tau kan itu sounds untuk tidur? bukan nya menyalin nota kuliah.. hohoho...jadinya, bila lagi boleh guna pen? time exam jelahhhhhhh kan...tadi tangan ter-rasa kekok sesangat macam children yang baru nak belajar 'pegang pensel' bagai. terketar-ketar tangan macam ada arus elektrik yang menjalar dalam sistem darah.mengarut. ye la..dah vibrate non-stop sampai comot-comot compang-camping punya tulisan. tambah-tambah la pulak saya suka guna pen hitam yang dakwat agak basah..lagiiiii la nampak cecomot. tatau kenapa, pen yang warna hitam plus dakwat basah2 gitu and lembap, rasa macam semangat nak nulih.walaupun idea tak banyak kan. hohoho~tatau kenapa. my creepy theory lah kan, pen sangat mempengaruhi mood nak menulis.hehe~pen yang tak sedap, kadang idea banyak nak tulis pon tak menjadi jugak ayat. pen yang bes, kekadang idea takdak pon nak tulis, tapi rasa cam semangat jekkk nak membuat proses peneraian mencari idea hentam.lololo...doakan saya dapat jawab dengan baik..goodluck untuk kawan2 semua ya..semoga kita semua dapat buat yang terbaik..aamin..sekian, wassalam..


~kan best kalo dak rabbit ni boleh tolong study untuk kakak.kalo bahagi dua pon, ok jugak. ~tralalala..
                                

Sunday, 13 November 2011

kejang~

                                      assalamualaikum ;)

mulai esok-sehingga Khamis ni..adalah exam...hohoho~tapi study entah ke mana..boleh kejang jugak dibuatnya kerana mengikut arus malas...doakan kejayaan saya ya..

Monday, 7 November 2011

raya dan sakit mata~

                                    assalamualaikum ;)

dah lama tak hapdate blog gonjeng ni..rasa semakin malas. hehehe....lagipun, sepanjang minggu ni, asyik sakitttttttt je kan...awal2 minggu ni, demam...ingatkan demam biasa-biasa je..setakat makan panadol lah paling simple katakan..pastu, makin lama..demam tak hilang...tapi sakit urat and sejuk habis satu badan ha. makin hari makin sakit urat dengan badan, sampai ada satu hari tu, takleh jalan langsung...lutut dengan pinggang ke bawah makin kebas..ho.ho.ho...maybe ini lah efek nya dedulu masa jatuh banyak kali, pastu pandang enteng ja kan..tak pernah urut, letak ubat, makan ubat, etc...banyak insiden melibatkan saya saya jatuh kat toilet..ada sampai termuntah-tapi wat `derkkkk' je, pastu jatuh dari tangga-pon wat `derkkk'...dah injured memacam bagai, pastu terus jogging and skipping (walaupun gemuk) dgn kaki yg xbrapa ok pon nak gagah jugak..pfffft~fikir-fikir smula...mungkin ni lah kafarah...atas dosa-dosa yang telah dilakukan...sekurang-kurangnya...bila sakit...mungkin akan insaf dan ingat Dia selalu, yang telah bagi kita banyak nikmat yang tak terkira masa lalu dan hari ini, tapi kita leka...buat banyak dosa...sakit ni sebagai peringatan atau warning awal lah senang cakap kan..hehehe..alhamdulillah..demam dah hilang....tapi kena teruskan terapi urutan nak baiki `enjin-enjin' badan yang kurenggg sihat ni..huhuhuuu...dalam masa yang sama..waktu semayang Zohor, rasa macam ada sesuatu dalam mata saya..sangat berat dan sakit..eh, apakah ini..tak kan la ada duit syiling mata? $$$$$$..lalalala:: lepas semayang, chek2 ada macam sesutu objek baru yang akan jadi nanah...opppsss...redha dan sabar atas sakit yang diterima...memang sakit mata ni pelik..kalo ketumbit, akan nampak bengkak di luar mata, dengan nanah di luar biji mata...tapi ni pelik..nanah jadi betul2 dalam mata, dan bengkak merah pon dalam mata...weirdnessssssssss...jadinya..kali ni beraya dalam keadaan sakit mata la yo~ ALLAH humma a'fini fi badani..ALLAH hum ma a'fini fi basori...





~budak hijau tu sakit matO...sbb tu pakai spek itam...kang lari betempiaran semua orang nengok mata  merah ngeri gituuuu..heheh

Friday, 28 October 2011

Kedah memang ohsemm


hari ini genap seminggu saya bercuti. hehe...baru seminggu kan. tak la lama sangat. masih berbaki sehingga 9 November 2011...cuti memang la, bagi banyak mana pun memang tak kan cukup ye dok? kalau bercuti kat rumah sendiri memang bes petala 200000 kuasa 999999 tahap dewa parang punya la..pepagi bangun2 ja, terus buat breakfast..pi pasar...kemas rumah..masak tengahari..main kucing...tengok televisyen...jalan2 rumah spupu....& macam2 lagi la...ada masa ayah akan bawak pi sawah, dekat Sedaka, area2 Yan tu haaaa..nak tau x? nak tau x? pagi tadi kan...saya pi pasar dekat taman ni jela, pastu tengok bebanyak sesangat makanan yang dijual utk breakfast. fuhhh....terus perut ni terasa kosong, mintak diisi...memang haruslah ni dikatakan ujian ringan. hins3...tengok-tengok, survey-survey, jalan-jalan, ronda-ronda, pusing-pusing, tanya-tanya harga makanan, memang terkezut gilerrr mak. kesimpulan harga makanan dekat sini ialah..ha.ha.ha. ayat macam tak pernah buat karangan 100 tahun!

1. nasi lemak ayam - 50 sen
2. nasi lemak sotong - 50 sen 
3. nasi lemak udang - 50 sen
4. nasi lemak bilis - 50 sen
5. nasi lemak telur - 50 sen
6. kuih setiap satu - 20 sen

fewwit. kalau murah cmni setiap tempat, sure saya akan ter`topup' lemak tanpa sengaja. efeknya, o.b.e.s.i.t.i.~ bhahahaaaa...Malaysia memang terbaik.  Especially Kedah. Khasnya 'Gurun' my hometown..hik3..




~terbaik dari ladang i tell u~

Sunday, 23 October 2011

.entry 1saat.


makin hari saya semakin malas meng-entry-kan apa2 saja dekat blog. kenapa erk? hmmm...balasannya, kalo tak online, saya akan makan. kesannya, gemuk kot..pfffttt~bahaya2..

Saturday, 15 October 2011

~ masih ada yg simpati ~

                              assalamualaikum ;)


hari ni dah dua entry berjaya disiapkan. huhu...kalo assignment atau tesis, mcm ni lah gayanya, wajib terbaik. insyaALLAH.. tapi nak buat macam mana, kalo sebut pasal kerja2 ni, terus dari level 5 punya semangat, jadi level 1. zassssss! astaghfirullah hal azimm..doakan saya cepat2 berubah menjadi rajin dan bersemangat macam kawan2..aamin. hmm..takla karangan sangat entry kali ni, cuma nak nyatakan~hehe..minggu lepas amali dekat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK), and hari last, dapat la sedikit kenang-kenangan untuk saya yang tak seberapa. hins.hins.hins.terharu kot~lalala...okey, jom >.<






                                          
         ~cewwah..ni masa mula2 dpt hadiah comel, taktahu lagi isi dalam dia .




   
~pastu dah balik bilik, bukak reben dia dulu. sabar2...bertenang...next step?


~hihihii....comel ke tidak, baik cakap comel.cepat! haha..leopard la...macam mana `depa' boleh detect saya suka corak ala2 printed gitu?alhamdulillah, tak payah susah payah beli dompet leopard pasni, baru survey kt Mydin minggu lepas. ingat nk beli, tapi tangguh dulu la derrrrr..las2, ada jugak hadiah dompet leopard.






p/s : harapan saya..semoga lepas ni akan ada lagi individu yang akan menghulurkan cenderahati bercorakkan leopard :: hehe..sekian..salam alaik.

.apa.sudah.jadi?

                                 assalamualaikum ;)


 apa sudah jadi dengan saya akhir-akhir ini? perubahan yang dirasakan ialah makin malas - dan malas - dan malas - dan malas lagi -. sungguh tak baik untuk seorang remaja yang sedang mengalami zaman peningkatan alam remaja. mengarut. kerja makin suka bertangguh, dan bertangguh-hasilnya pulak kurang memuaskan, pastu macam....errrr, semakin hari semakin tak baik. jangan la sebut jahat, tak baik kot..tu kan doa...pastu tadi jogging, ambil jalan shortcut! pssst~kalo dulu, kemain lagi ambil jalan paling jauh. yelah, nama lagi jogging. harus la pilih jalan jauh, nak increase kan lagi lemak-lemak yang nak dibakar. aduhhh...tengok? malas kan..malas...malas...kenapa jadi cmni? entah. tak tahu lah punca. nak kata masalah semakin banyak, orang lain pun masalah banyak. mungkin hubungan antara saya dengan Dia Sang Pencipta tidak terlalu rapat. itu yang memangkinkan faktor saya semakin down! okey muhasabah diri..






                            ~astaghfirullah hal`azimm..kenapa3..~

Friday, 14 October 2011

++ kucing nan indah ++

                                    assalamualaikum ;)


pagi jumaat yg indah~semoga hati kita semua pon jadi indah-indah belaka yerrrr...tralalala~ :) as a cat's lover, lover eh? heh, boleh la tahan lovernya...saya akan entrykan kisah kucing-kucing yang ada & menjadi tarikan kita semua...yang disenaraikan hanyaaaaa sejumlah kecil, picisan gitu, sedangkan beribu-riban spesis yang kita tak tauuuu...huhuu...yuols buat lah research and dapatan mengenai kucing-kucing di seluruh dunia, pastu share dengan iouls boley? hehehehe...tssskk~ mengarut hampas pulak.tak salah kan nak buat entry mengenai kucing, sebab nama blog ni pon 'kekucings.blogspot'.  letsego~


1.Persian cat



Persia adalah seekor kucing berbulu panjang yang dikenali dengan wajah bulat dan mulut pendek. Universal peringkat nombor satu jenis yang paling popular kerana sangat penyayang dan setia.
Salah satu jenis kucing tertua, namanya sempena nama tempat asalnya, Persia (Iran). Diakui oleh fancy kucing sejak akhir abad 19, diperkenalkan pertama kali oleh England , dan oleh penternak Amerika selepas Perang Dunia Kedua. Di Britain, dipanggil seniman atau pemain muzik klasik Persia.
Walaupun Persia mempunyai harga yang tinggi dan perlu rawatan pemeliharaan setiap hari, ini lebih dari diganti dengan personaliti, tetapi bulunya boleh menjadi mimpi buruk untuk dikekalkan. Kadang-kadang tumbuh sehingga 3 inci panjangnya! Persia memerlukan persekitaran yang nyaman untuk merasa aman.

2. Siamese cat



Siamese adalah salah satu yang pertama jelas diakui kucing keturunan Oriental. Asal namanya Siamese tidak diketahui, tetapi diyakini berasal dari Asia Tenggara. Kucing ini berkembang biak dari Siamese Moden menunjukkan rapi, ramping, bergaya, fleksibel dan badan berotot.
Kepala berbentuk segitiga, dengan mulut kecil. Mata berbentuk almond dan cembung. Bulu pendek, berkilat, halus, lembut, padat dan sesuai dengan badan. Siamese dikenali dengan skema warna khas yang tajam. Seekor kucing Siamese selalu ingin menjadi tarikan perhatian.
Kucing ini ingin diperhatikan. Kucing ini sangat mudah berinteraksi, berbunyi dengan suara serak untuk perhatian atau hanya untuk diajak berinteraksi! Kucing ini cenderung mendapat perhatian ramai atau kuat menangis jika anda mengabaikannya.
Kucing ini ramping dan cergas dengan telinga yang besar. bulu yang pendek dan terletak berhampiran dengan kulitnya. Kucing ini suka dibelai, dan sangat setia dan rapat dengan seseorang. Kucing ini sangat cerdas dan penuh kasih sayang…

3. The Main Coon cat

The Maine Coon  mempunyai struktur tulang yang besar, dengan bentuk badan persegi, dan bulu panjang menjalar dibadannya. Pembiakkannya dapat dilihat dalam berbagai warna dan dikenali melalui kecerdikannya.
Maine Coons adalah salah satu jenis dalam negeri terbesar.Bagi kucing jantan kebanyakan berat badannya 12-18 paun, pada berat betinanya biasanya 10-14. Kucing ini kuat, lembut dan penuh kasih dengan bulu panjang tetapi tidak memerlukan banyak berhias seperti Persia.
Kucing ini baik akan membuatkan sangat aman dengan anak-anak. Malah menjadi tambahan yang sangat setia kepada keluarga.

4. Abyssinian cat


The Abyssinian adalah jenis kucing peliharaan dengan bulu dicipta sebegitu menarik. Ada banyak cerita tentang asal-usulnya, sering kucing ini berguling di Mesir, tetapi asal-usul yang sebenarnya tidak pasti.
The Abyssinian telah menjadi salah satu yang paling popular keturunan kucing bulu pendek di Amerika Syarikat. Bulu separa-panjang, padat, dan lembut untuk disentuh. The Abyssinian mempunyai bulu yang luar biasa cukup untuk menarik perhatian.
Setiap bulu mempunyai warna asas dengan tiga atau empat jalur berwarna gelap,bulu berwarna lebih terang pada akar berhampiran kulit, dan gelap “ticking” warna di hujungnya. Abyssinians sangat aktif, sibuk dan lucu, dan kucing ini menyayangi manusia.

5. Ragdoll cat

The Ragdoll adalah salah satu jenis kucing peliharaan terbesar dengan bentuk badan tegap, tapak kaki besar dan seimbang. Kucing ini berkembang biak dengan mata biru dan bulucolorpoint yang berbeza. Ini adalah kucing semi-artis besar dan berotot dengan bulu yang lembut dan halus.
Dikembangkan oleh penternak kontroversial Amerika Ann Baker, yang terbaik adalah dikenali dengan sifat yang jinak dan tenang dan sifat kasih sayang.
Kucing ini sangat lembut, santai dan penuh kasih sayang. Ragdoll yang sempurna untuk peliharaan di rumah atau di mana-mana.Kucing ini begitu jinak sebaliknya berbahaya untuk ditinggalkan di rumah sendirian kerana kucing ini tidak dapat mempertahankan diri jika diserang haiwan lain.

6. The Exotic cat
anyonyonyonyo...baby ni kalo dapat, memang pelok ketat2 lah. comel giler parang..
The Exotic Shorthair mempunyai sifat lembut dan tenang dari Persia, tetapi lebih hidup dari keturunan kucing berbulu panjang itu. Sifat ingin tahu dan suka bermain, kucing ini mesra terhadap kucing dan anjing lainnya. Kucing ini jarang mengeluarkan bunyi. Kucing ini tidak suka ditinggalkan sendirian, dan memerlukan kehadiran tuannya.
Kucing ini cenderung untuk menunjukkan kasih sayang lebih dan kesetiaan dari keturunan paling dan menjadikan pusingan hidup kucing yang sangat baik. sifat kucing yang tenang dan stabil membuat kucing ini sesuai untuk penduduk bandar.Meskipun demikian, Exotics mempunyai beberapa warisan tenaga dari keturunan kucing berbulu pendek Amerika dan  sering mampu memburu tikus.

7. Savannah cat
auwww..takot3..budak leopard ni menakutkan makcit ja hoi. errrrr..tak brani nak bela~lalalalala...

8. Burmese cat
adakan kamu dari Burma? oh tidak! dari US.
Walaupun antara pembiakan dengan Siam dapat mengakibatkan biru atau hijau. Mata biru atau nyata (“aqua”) mata, secara genetik mungkin kucing asli di Burma.
Badan ini dikenali kerana berkilau, dengan satin finish. Seperti kebanyakan kucing berbulu pendek, tidak memerlukan rawatan tambahan. kucing Burma cenderung vokal seperti Siam. Kucing boleh benar-benar terikat dan percaya dengan tuannya.

9. Manx cat
The Manx adalah jenis kucing dengan mutasi semulajadi tulang belakang. Mutasi ini ekornya lebih pendek, sehingga dalam banyak-banyak ekor panjang kurang yang beekor.
Banyak Manx mempunyai rintisan “kecil” ekor, tapi kucing Manx terkenal sebagai sepenuhnya ekor, ini adalah karakter yang membezakan dari keturunan dan jenis badan kucing mutasi genetik. Para Manx dikatakan pemburu unggul dan dikenali untuk menangkap mangsa yang lebih besar malah ketika masih muda.
Kucing ini sering dicari oleh petani dengan masalah haiwan pengerat seperti tikus. Kaki belakang Manx lebih panjang daripada kaki depan, menciptakan satu henjutan yang berkesinambungan dari bahu ke punggung kucing memberikan penampilan yang kuat.
Telinga kucing lebih kecil dari keturunannya dan Manx boleh ada dalam pelbagai warna, termasuk Tortoise-shell, Tabby, Calico, dan semua warna bulu padat. Kepala yang bentuknya bulat, dan seringkali sangat ekspresif, dengan mata lucu dan hidung kecil.

10. Sphynx cat


bhahahahaaah...kucing ni tak perlu menunjukkan kegarangan dia. semulajadi saya takot bila melihat kucing cenggini. tapi manja kan rupa dia..
The Sphynx (juga dikenali sebagai kucing Kanada Mexico) adalah jenis kucing yang dikenali kerana kurangnya bulu. The Sphynx kelihatan seperti kucing berbulu, tetapi tidak benar-benar berbulu. Tekstur kulit menyerupai kulit Chamois. Hal tersebut dapat dilindungi dengan sangat pendek, bulu halus, tidak seperti buah pea.
Memandangkan Kucing sphynx  mahu untuk tetap hangat , kucing ini bertempek kepada haiwan lain dan manusia. Malah cenderung berpelukan dan tidur dengan tuannya di bawah selimut. Kurangnya bulu menjadikan kucing cukup terasa pada sentuhan kulit .
Kucing ini biasa dikenali melalui pola (padat, tompok, van, kucing, tortie, dll) dapat ditemui pada kulit Sphynx. Oleh kerana kurangnya bulu, Sphynxes memerlukan proses cuci biasa kerana tidak ada bulu untuk menyerap minyak semulajadi di kulitnya. Sphynxes dikenali kerana sifatnya yang ekstrovert.
Kucing ini menampilkan tahap tenaga yang tinggi, kecerdasan, rasa ingin tahu, dan kasih sayang untuk tuannya. Kucing ini memiliki mata yang luar biasa besarnya.
~tQ this link!! info berguna..

Thursday, 13 October 2011

.siti.pujaan.

                                                     assalamualaikum ;)


entry ni berkisarkan siti-siti pujaan yang patot kita teladani, even `tho kita bukan totally perfect, tapi dengar la sikit sebanyak kisah ni...semoga ada penambahbaikan dalam diri kita...tettttttttt. jom! hehe~


 1) Siti Khadijah
- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah,
 setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.


2) Siti Fatimah
- Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah b'kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.


3) Siti Aishah
- Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar
- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).


5) Siti Mariam
- Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.


6) Siti Asiah
- Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.


7) Siti Aminah
- Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.


8) Siti Muti'ah
- Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.


9 ) Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

* 9 Siti ini adalah petikan drpd kata2 Ustazah Siti Norbahyah Mahmood dlm rancangan Halaqah TV9 bertajuk 'SITI IMPIAN'. Adakah wanita kita tergolong antara Siti2 ini?



~even nama saya nur syuhada, tak salah kan saya nak jadi siti syuhada~hihiii

Saturday, 8 October 2011

.kekuatan.

                                       assalamualaikum ;)


walau apa yang kita buat dalam hidup pun, sebenarnya kita diizinkan buat..selagi mana tak berdosa. kerana, seluruh kehidupan kita adalah ujian...kan? di sini saya nak mention kan lah sikit sebanyak semungkin. nak maintain kan perasaan tu sangat la susah kan. susah untuk menjadi yang terbaik dan sabar. dalam menjaga hati orang kadang2, tak semuanya orang suka...tapi tak kisah la kan..yang penting dah lepas 'bahagian kita', nak suka, tak suka, itu soal individu berkenaan... paling penting, kita cuba jaga sebaik mungkin hubungan. okey lah,,,entry kali ni malas nak cerita panjang-panjang, nanti dah siap laporan & amali, nak berblogging kuasa 100 tahap dewa parang jugak rasenye...tsssk~

Monday, 3 October 2011

.i.ouls.menggelabah.

                          assalamualaikum ;)


kalo examnier tengok tajuk di atas, sure saya akan makan pelempang kan..sebab nya 'i', pastu ada perkataan 'ouls' pulak? dhla ejaan all tu, silap. fine..maafkan saya wahai sir / teacher.. lewat ini, saya rasa sangat tertekan. sangat tention.kalo final year student lagi lah kan?jadinya, bilakah saya tidak berasa tertekan? opppsss..saya memang macamni.so what?terlalu risau sesuatu benda. penyakit ni memang sangat tak bagus dari segi psikologi moral sivik sukan kajian tempatan. tettttt.merepek.ni sebab gara2 tention letttew~


nak kata struggle kerja, oh tidak. nak kata banyak research - lagi lah tidak. nak kata rajin berblogging,  tidak jugak. ntah. nak update blog pon rasa malas hampas. sebab tention masih berbekam. ntahla..dan ntah beribu riban ntah. orang lain pon lalui situasai yg sama macam saya, tapi nampak okey? mayb saya je kot tak okey? hmmm...bersabarlah wahai diriku..


doa semoga Allah mudahkan urusan kita:
Ya Rabbana, Yassir lana, amrona, 
Ya Robbana, faqhfir lana, zunu bana..




oho~sebelum terrr-lupa, ingat ni wahai saya dan rakan-rakan saya,


Kesusahan tidak semuanya seksaan, dan yang paling pahit bukan semuanya racun. tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus menerus..



Friday, 30 September 2011

--babies--

                                  assalamualaikum ;)


petang tadi, saya dan housemate pegi open house yang pertama dalam bulan Zulkaedah~ahaaaaa...stiap bulan ada open house. and lagi bagus, kalo stiap hari ada undangan open house. nak 'tolak' permintaan undangan tu, kena pikir 10000 kali lah. boleh gitu?haha...


tadi kan, bes gilerrrrrrrrrrrr lah dapat jumpa ramai `babies' kat rumah open house. comel2 gilek. ada versi Korean and Arab. bes dapat pelOk ketat2 baby2 ni, cium taknak lepas, picit2 badan n pipi baby ni...dah lama rasanya tak pegang baby. bau baby tu yang penting. walau baby tu kadang peluh2 & tak mandi lelama mana pon, tetap wangi kan? aura semulajadi ada di situ...ada kawan pernah cakap dekat saya,  'golongan syurga' memang tak pernah bau busuk. baby kan takdak salah silap dosa lagiii...pfffffft~


nanti insyaALLAH gambar babies''''' comel akan di haplod. 




          sekian, entry terakhir September 2011.ahaksss...salam alaik

Wednesday, 28 September 2011

.gerun.bosan.takut.risau.

                                     assalamualaikum ;)


sejak akhir-akhir ni, sangat malas dan bosan nak update entry baru. entah la...rasa macam takde perasaan..tetiba., lagipon, tujuan saya buat blog ni supaya dapat baca cerita n kisah orang lain dalam blog lain, yang jauh lebih sedih dan berat. daripada tu, semangat yang banyak-banyak boleh ditimba.boleh ke macamtu..? ah boleh la...


pastu semalam hujan lebat, ribut terok..sampai blackout dari pukul 8.50malam, sampai 2.45 pagi kot....dalam tempoh sepanjang blackout, sempat la siapkan assignmen sikit sampai bateri habis..pas bateri habis....ouh, taktau nak buat apa lagi..hujan ribut memang menakutkan.nak tido, macam payah-even petang tu rehat tak cukup. konon. huhuu..banyak sangat pikir kot...errrrr, serabut and malas nk hadapi situasi yang akan berlaku dua minggu lagi. malas sebab terlalu complicated.yes~tak nampak jalan yang ringan.


tadi kat kelas...kawan-kawan cakap pasal ribut n taufan di Filipina, yang meng-efekkan cuaca kita. ada jugak cakap pasal komet-meteor yang jatuh di Ghana. bencana ni walaupun tak di-research secara saintifik, tapi guna logik akal, memang ni tanda kiamat kan? setuju tak? kalau lah betol-betol kiamat akan berlaku dalam masa hari ni, esok, atau lusa, atau terdekat ni..saya lah manusia paling rugi..sebab terlalu pikir masalah dunia yang tak pernah berkesudahan, sedangkan amalan nk jumpa dgn-Nya ntah bersedia ke tidak. takut. sangat takut. sekarang, solusinya satu cukup. go~on dengan masalah yang ada. bertenang. hanya Dia penyelesai segala masalah. jangan terlalu bergantung harap manusia dapat selesaikan masalah. jangan terlalu leka kejar kejayaan dunia, belum tentu orang yang excellent dunianya, adalah ahli syurga. paling penting, and paling best berjaya dunia berjaya akhirat. ya, bukan mudah. memang payah. tapi tak salah kita usaha kan? usaha dan tawakkal, semoga Allah bawak kita semua ke jalan 'yang kita nak'...aamin..


p/s : peringatan untuk saya sendir :: dan kawan-kawan semua~

Wednesday, 21 September 2011

.kehebatan alQuran.

                                    assalamualaikum;)


sebelum mata terpejam. oh pejam sebab tidoooo~bukan ke 'lain' okey? insyaALLAH...terrrr-baca lah pulak satu kisah, kisah mengenai keindahan alQuran.sebenarnya apa yang kita tau mengenai alQuran terlalu sedikit, &  banyak lagi yang kita tak tahu macam2 keajaiban berkaitan alQuran.~satu penemuan kecil adalah mcm contoh di bawah ::








Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala.







                                         
                                                      ~hold the Holy of AlQuran in our heart~

Tuesday, 20 September 2011

~smile more even sedih2 serabut~

                                   assalamualaikum;)


entry hari nie nampaknya saya kurang iklas untuk hepi....ya betol..mengenangkan selepas balik dari Penang, saya akan menghadapi kerja yang banyak~ter-lalu-over-dos-banyak-sampai-rasa-nak-resign-rasa-rasa-nya ++ yes. memang hari ini saya sangat lah iklas menyatakan perasaan saya, bahawasanya saya agak malas nak jadi rajin.saya sangkakan semua kerja yang disubmit sudah setel menyetel. tapi meleset sama sekali sangkaan itu...astaghfirullah hal'aazim. kenapa saya mudah give up??? jawab3..jangan tak jawab. 



~kucing tido sehari 16jam. kalo manusia tido sehari 16 jam, boleh bertambah tention daripada sebelumnya~

p/s: smile more, and more. insyaALLAH..Allah will help us :)
                                         

Saturday, 17 September 2011

++ edisi putus cinta ~

                                    assalamualaikum ;)


tempoh hari saya dapat s-m-s dari besfren yang crita dia sangat sangat sedih. sedih sebab putus cinta dengan lelaki yang paling dia kasihi.ecewww wah.ayat sedikit dramatis.hahaaah..okeyla.siapa yang dekat sini pernah putus cinta?cuba menangis kejap boleh? ok serius. putus cinta tu sedih kan,? ada ke orang putus cinta ketawa berdekah dekah.? cuba bagitahu sini, pastu kita ramai-ramai buat research dekat orang tu nak? pelik gilerrr lah kalo tak sedih hai. hihiii..sometime punya la sedih kan, sampai makan nasik pon, airmata jatuh dalam pinggan nasi melimpah ruah boleh jadi sup. sometime pulak, airmata asek takung je dalam kelopak, sampai mata makin rabun jadinya, seolah olah tak nampak peti sejuk yang tiga buah pintu-bosar gOdang.bukan saya, orang len ye~bhahaha...kena ingat, tu semua ujian Allah untuk hamba yang Dia sayangi. makin banyak benda diuji, tu tandanya kita makin dekat dengan kasih sayang Allah ye dok? iyeeeee jawapannya. 


letsego kembali kepada perbincangan tadi.kawan saya tu takdak blog.tapi saya tahu dia silent reader, and memang dia kerap view blog picisan saya ni. blagak mcm banyak sgt silent reader.padahal dia sorang jer. ehe.....saya cuma mampu tenangkan dia seboleh mungkin, sebab orang lain hanya mampu nasihat, yang melaluinya kita kan? kalo kita tak kuat, memang nasihat segala bagai pon kita tak kan makan saman. ini bukan salah sesiapa, soal perasaan memang semula jadi uuuuuu...saya berjauhan dengan kawan tu, tapi sempat s-m-s doa apa2 yang patot jelah kan nak ilang sedih, even`tho saya ni pon tak hepi mana-sekurang-kurangnya saya takmaO sedih noksssss...


 setelah difikir-fikir kembali, ada sebab Allah turunkan ujian kan. banyak hikmah, & rahsia keTUHANan yang kita tak tahu. cuma think positive, benda ni jadi atas izin ALLAH. kalo Allah kata jadi, jadi lahhhhhh..kalo Allah tak izin, macam mana pon tak jadi. doa lah atas segala sesuatu. jom kita amati kata-kata di bawah untuk memujuk hati yang sedih and berduka lara gara-gara chenta~ heh.




~semoga sinar untuk hari esok masih ada~sempat lagi letak gambar bear yang ada shining2.







Ketahuilah bahawa…

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak serupa dengan kita, supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sama fikirannya dengan kita, supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak memahami keadaan diri kita, supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sempurna, supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang sangat lain perangainya dengan kita, supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang banyak komplen itu dan ini, supaya kita jadi MANUSIA YANG HEBAT JIWANYA.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak penyayang, supaya kita lebih faham bahawa CINTA YANG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang banyak sombong dan bangga diri,supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YANG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samaada ia menjadi milik kita.

Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhan-NYA,dan meninggalkan laranganNYA.

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH ‘malu’ untuk menolak permintaan hamba-NYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada-NYA.

Sabarlah sahabatku. Ceriakan hatimu. Kerana ALLAH itu sentiasa ada bersamamu selagimana kamu taat akanNYA.



Sunday, 11 September 2011

++ketenangan++

                        assalamualaikum ;)


semoga Allah memudahkan urusan kita semua. ingat lagi..masa semester lepas, sorang pensyarah ni mungkin nampak reaksi setiap sorang student `beliau' yang dalam keadaan keadaan tertekan, sebab assignment sangat mendesak supaya tak rehat langsung ok. memang tak tipu lah, kalo menangis time tu apa pon tak dapat. tapi Allah mengutuskan 'seorang hambaNya' kepada kami yang sangat tention dan buntu time tu, supaya mengamalkan doa ni. nasihat pensyarah ni, tarik nafas dalam2, dan hembus, baca doa di bawah:


~YA ALLAH, MUDAHKAN DAN JANGAN DISUSAHKAN DAN SEMPURNAKANLAH DENGAN KEBAIKAN

dulu pernah..chatting dengan my motivator (tak tipu),my cute cauncellor dia cakap sangat tertekan dengan urusan kerja. orang atasan kuat bagi tekanan, tak pernah puas dan cukup dengan apa yang orang buatkan. saya pon kongsi jugak doa ni, sebab yakin dengan izin ALLAH, kita akan tenang selepas amal doa ni.


p/sإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan
(al-Insyirah, ayat ke-6)

Saturday, 10 September 2011

--untitled--

   


              rindu kat mak :( tolonggggg...pening2..banyak masalah..everytime rindu kat mak. satu apa assignment pon tak buat! haduhhhh...kan best kalo dekat dgn family >.< nikmat kebahagiaan yang tak terkata..
            
              semoga Allah memudahkan segala urusan..aamin.


~luaran saya sihat. tapi dalaman siapa tahu?
                              

Friday, 9 September 2011

ular! ular! ular!

                              assalamualaikum ')


dan selamat pagi Jumaat untuk semua..hehe..di pagi yang indah ini...euwwwwww...mula la ayat nak mengarut ni...hihiii..entry ni ditaip oleh saya di pagi yang redup2 dan tenang, sekadar nak ilangkan bosan, konon2 bosan-padahal keja mencanak naik selepas balik praktikum! fuhh..malas bukan kepalang. napa ntah rasa cmni makin menjadi-jadi lak haiii...


*malas ni malas.memang nak kena rasanya~





tadi dalam pukul 7.40pagi, keluaq joging agak lewat dh haaaa...sebab minum2 dalam keadaan santai dulu...baru lah keluaq joging2 sekitar kawasan perumahan ni.mula-mula awal pagi, tengok sunyi sesangat ok.macam tak yakin je nak kelaur sensorang.hehe. tak yakin la sangat, macam selama ni tak penah keluar sensorang kan? okey, ni bukan satu isu besar yang perlu dipropagandakan dalam dada akhbar ya! once dah keluar rumah, terus jelah joging kan. pastu, tengah-tengah joging, tiba-tiba TERtengok satu benda ni...makanya, saya pon bermonolog dalaman la time tu.yela, dah sesorang je kan.mana boleh monolog luaran, sebab nak cakap dengan orang lain memang tak patot la, kang dilabel sebagai orang tak betol. joging-ngan saya terstop! belek2 jap, macam comel je benda ni..belang-belang gituwwwww..


"bosar godang nyo la wei. hapo bondo nyo ni".


tetiba...dah stop & tengok betul2 baru sedar, kulit ular la!!!! 


"oooo pocot mak hang terpocot terbabas pelanting belang-belang pelangi"


okey tipu. melatah ni dalam hati jelah, memandangkan dah sedar yang ni kulit ular, baru tekejut.mujur tak terpeleanting ke jalan besar,dahla lori sampah lalu slow2.kang tak pasal2 terhumban dalam lori berserta samaph.huh, lambat betul sensor saya men-detect yang ni ular. siap belang-belang merah kuning lagiii...dahla besar panjang lebar pulak tu. memang sah la ni bekas ular salin kulit.sebelah tempat kulit ular tu ialah semak ok. pastu lari kencang gilerrrr wei, ada tak orang berani tunggu main2 lagi kulit ular tu. walaupon bukan ular yang berbisa di situ, tapi mesti 'ular asal' tak jauh dari situ, sebab kulit dia pon tinggalkan kat situ. eh apa ni ayat berkecamok. faham tak?


muka ala-ala rilek cool. padahal dalam hati macam nak miscall je kawan suruh mai amik kat tempat kejadian yang ada kulit ular ni.tapi henset tak bawak. halaaaaaa hai..cenggitu pulak erk? ouh man..saya memang tersangat la takut dengan binatang-binatang buas dan berbisa. tambah2 `ular'.  tapi kalo singa ke, harimau ke, takot tu, takot la kan.tapi takla setakot macam uuuuuularrr..sebab tengok harimau and singa ni saaaangat comel giler la..bulu dia cantik. tambah2 yang 'baby' tu, giler gebu lah.macam nak pelok2 cium gituuuu..anyonyonyo mucuk2 baby singa~eh, kang tak pasal2 mak dia datang baru tahuuuuu kot.


masa jumpa kulit ular tadi dalam perjalanan baru mula joging, tapi perjalanan terus jugak le kan. dah habis jalan-jalan patah balik, masuk je rumah, terus `google search'. cari doa nak elak daripada binatang bisa. letsego kita amal doa ni :)


                                 
tapi...kalo ada yang terkena sengatan biantang berbisa, amal selawat ni..insyaALLAH everything okey, Allah akan bantu dengan izin-Nya.aamin.



Tuesday, 6 September 2011

RAYA part 3 ++

                                  assalamualaikum ;) 
  
                            | mood ayat konon2 terer Penulisan |


ni dah part 3 kisah raya...mesti orang yang terrr-baca ni tertanya-tanya bilakah mau habis ceritaku ini...hehe...nevermind.baru-baru ni, masa raya keempat, terkejut jugak.tengah sembang2 dengan my besfriend yang mai beraya, tetiba dapat call dari sorang junior masa kat SMK Seri Badong dulu.dia cakap nak mai..hm...junior ni suka buat lawak, maybe nak surprise lah tu.ikut lah.nak datang, sangat dialu-alukan.kalo tak datang pon, tak kisahhhhhhhhh...dah lali dengan lawak2 yuols~hihihii..antara adik-adik terhormat yang disayangi yang mai rumah ialah cik Zieda, cik Diana, serta rakan-rakan mereka lagi 2, 3 orang jelah~dahla makan bersemangat kot.itu saya suka..tak sia-sia saya memasak dengan banyak, dan selepas tu...mereka ini semua membawa saya berjalan-jalan ke rumah Meme. bunyinya `Mimi' okey..bukan `Memey' cik pelakon kita tu..kat rumah cik adik ni pon saya melantak mi kari dengan banyaknya~sebab lepasni saya sudah tahu, saya akan rindu dan sediit penyesalan kalo tak makan semua2 ni dengan lahabnya.btol ka ejaan cmni?? oh sangat pulun di situ~jangan lebih2 sudah makan2 tu..ALLAH tak suka! haha..


lepas balik dari jalan-jalan ni semua, terus rasa nak mik gambar walaupon muka berminyak-minyak, bibir berminyak bagai. dah rasa blog ni takderrrr reader kan, tak kisah la..walaupon ibaratnya seorang budak kecil bercakap sorang diri, itulah saya sekarang~hehe..so, letak jelah gambar jerawat-jerawat yang tidak di hedit lansung. no hal la. no viewer barangkali.okeylah, sekian dulu entry saya untuk Raya Part 3 ni..
syukur Alhamdulillah Ya ALLAH, yang memberikan saya kebahagiaan yang melimpah ruah sepanjang Aidilfitri bersama keluarga,& semua orang di sekeliling. babai,salam alaik. 










      *muka minyak, bibir minyak2, menggunakan kamera yang tak perlu minyak


p/s : baju warna mcm di atas, sedangkan tudung hijau? ada orang cakap saya buta warna..heyyyyyy tolong sikit! dekat baju ni, daun dia warna hijau kan?jadinya, tak kisah la nak sesuaikan dengan warna apa pon kan, either pink, yellow or green..hehe

Monday, 5 September 2011

RAYA part 2 ++

                       assalamualaikum ;)


skrg ni pukul 3.46 petang..sedap je kn duduk rehat2 depan laptop...tetamu baru keluar dari rumah..harini memang dari pagi-full lah katakan...menu utama : bihun sup..hehehe,,,di kala kesunyian ini..tetiba teringat pulak kenangan raya tahun2 lepas..nostalgia raya 2006 agak kurang bes. time tu baru masuk Universiti Malaya..musim raya 2006 tak disambut dengan hepi, memandangkan pelajaran masa tu tak dapat dihandle dgn baik.tak dapat skor.ujian semester 1 kt UM asyik failed je.rasa betol2 takleh follow studi untuk kos Sains..masa tu foudation in Physics. jujur ingin dinyatakan di sini,saya langsung tak minat untuk melalui aliran Sains.waktu SPM dulu skolah asrama penuh, kos Sains Tulen pon, cukup2 makan je.sipi2 lagi nak kebaaaaabommm! tapi syukur, saya selamat kerana doa mak ayah & guru2 lah keputusan exam tu masih dikira agak2 okey..huhuu..jadiknya, masa foudation kt UM tu dalam kadar keterpaksaan la..lepas SPM, tu ja tawaran yg dapat. kot2 la dapat aliran Sastera kt mana2 universiti, tak dapat jugak.terima jelah rezeki yg Allah bagi, tanam azam kuat2 untuk struggle Sains, pastuh ikut dan la nak jadi apa pon. yg penting nak lulus syukur sangat2 dah.tapi start first ujian pon dah failed, macam mana nak lulus? dahla raya makin dekat.persiapan raya tak layan langsung, ujian tak prepare. tekanan emosi ala budak-budak gituuu..hihiii..time raya, memang langsung takdak mood macam orang lain.rasa macam apa ntah nak cakap.tapi gagah jugak untuk terus study, walaupon kebarangkalian untuk lulus adalah sangat3 tipis, ibarat kertas senipis 0.0000000000000000000000001 pikometer.bhahahaaaa...over!


raya 2007 pulak, first time raya sebagai guru pelatih, maklomla..budak baru masu maktab perguruan katakan.time ni rugi tak snap gambar, simpan buat kenangan.percaya atau tidak, raya 2007 sangat membuktikan saya seorang atlet bertaraf estet..jangan tekezut yuols~serious..masa foundation kat mktab, kelas I ni Pendidikan Jasmani  ibarat major course la..stiap hari joging2 kat padang 6 round.siap ada gimanastik lagi..fulamakkkkkk..kalo letak gambar kat sini, semua tekezut sampai berterbangan la hati pedal jantung bagi.tipu...hihii....tapi memang hitam.sangat2 hitam..walaupon sekarang tak cerah mana, tapi dulu lagilah hitam...tak sempat langsung pakai2 bedak, pakai2 lipgloss, baju kurung macam takdak je, asyik2 pakai t-shirt..muka burn Ya-Robbi~tapi bes sebab sangat la kurus...everyday lari-lari enam pusingan padang, tak kanlah tak kurus hoi. >.< semua rakan handai, yeke btol ayat ni..yang mai rumah, pakatla teGoR budak sorang ni...kenapa la hitam legam macam tayar yang hitam, dicelup lagi ke dalam pencelup hitam bagi pekat.ok lawak muka time tu..senyum2 selenga gituwwwwwww..hehe


raya 2008 pulak, sedih menjngah jua tatkala saya disahkan secara tak rasmi mengidap satu penyakit kanser. huhuuu..awal2 tu makan pisang, rasa sakit & panas sangat badan...balik ja rumah, berubat cara kampong, semua cakap nak 'jadi kanser'...aduh,....sedih bukan kepalang hai...las2 jumpa pakar kat klinik...bukan kanser...cuma kotoran nak keluar jelah...alhamdulillah..hehe


raya 2009 sangat bes! tak boleh nak describe kat siniiiiiii...waaaa..bes3...:)


raya 2010...emm..boleh la kan...seronok yang agak suam2...sebab raya dengan family...tapi saya pulak kurang merayakan..rugi2..melepaskan peluang yang jarang2 berlaku~huhu..apakan daya...


raya 2011~alhamdulillah..seronok yang bersangatan~sampai tulis entry ni pada 1September, tapi 5September dah sampai pon tak pos2 lagi..raya sakan nampaknya..sampai terlupa n cuai nak letak penulisan yang serba gonjeng ini.ah, kecuaian ini tidak membawa padah! hihiii...bes sangat2..sebab tak payah keluar jauh2...semua fmly dgn sdara mai raya di rumahhhhhhhhhhh..sampai kena buat ketupat '3kali' ok? tak tipu...sekali buat ketupat adaaaa la dalam lebih kurang 3 kilo.alo tiga kali buat?hehe...youls darab sniri la, budak bijak mesti pantas berfikir dapatkan jawapan~hoyeyyy...ini lah muka yang sangat peluh2 and macam ladang jerawat gara-gara asyik sangat memakan makanan yang banyak faktor minyaknya.hei, ayat apakah ini?letsego terjah gambar 'saya yang comt'..kakak saya tidak comot.beliau cantik lah~saya bukan nak 'kipas' beliau atau mana2 indvidu, tapi pujian itu harus ikhlas dari hati nurani yang telus, agar tidak dinamakan menipu.ok stop karangan di sini.jom3..hehehe...


                             *kakak yg biru.adik yg hijau.
                             *kakak yg kurus, adik yg gemoks.
                             




ok lah yuols sekalians.sayas naks stops lahs...dah Maghribs nis..salam alaik ;)


p/s : entry ini ditaip pada 1September.tapi terlupa nak publish.kan dah lari setting.kalo tak, setakat 5 Sepetember hari ni,mesti dah siap sampai entry 'RAYA part 100++ kan'

Tuesday, 30 August 2011

RAYA part 1 ++

                                             assalamualaikum;)


Ramadhan sudah berlalu..apa perasaan umat Islam yg baru melalui `3 fasa' bulan berkat ni?? terlalu sekejap masa berlalu kan? semoga ini bukan Ramadhan yang terakhir buat kita semua. malam ni malam 1 Syawal. hepi girang seronAk segala bagai...huhu...yes! mesti ada antara sesapa kat sini yang tengah makan ketupat cicah rendang  depan tV, atau hampar2 red carpet kat rumah dia kan, tengah buat adunan kuih ke...tengah gosok baju raya kaa?? hehe...mesti tengah buat mcm2 kan malam2 raya cenggini. dah tu, tak kan la pepagi raya baru nak menggelabah buat semua tu..bak kata mak:


jangan kemas last minute.org nampak kita ni truk sgt..


itulah dia moral value yang moralnya tak pernah di value kan.berbalik pada kisah raya part 1..kalo ada part-1, haruslah akan ada kisah raya part-2 pulak kan? tak kisah la dik non..part 1 ke..part 2 ke..part 3 ke..part part siku li-part..sapa ce-part dia da-part ke.sapa lambat tinggal le-part ke..yang penting esok 1 Syawal adalah tarikh yang tak boleh diubah daripada kalendar Islam...huhuu..melalut jauhhhh nya..sejauh kutub utara kutub selatan..tadi  area pukul 9, seorang budak yang bernama Syuhada telah ke pasaraya bersama kakaknya, dek kerana mahu menukarkan kasut bondanya yang telah beliau salah pilih saiz.padan muka! ini kaki mak tau..suka-suka je main agak2..ingat ni kaedah `trial n error' ke? main teka2 `range' dia pulerrr...okey tadi kan..masa dalam kedai kasut tu..tengok uncle tokey kedai nun-2-marhalah di hadapan, aku sudah berdoan dan membaca sedikit jampi pada beliau..supaya kasut insan kesayangan ku dapat ditukar.kalo tak nak bg tukar kasut, uncle bagi je saya tukar dgn kedai uncle nak? hehe...tapi tapi tapi tapi...cOOL sudahhhh..uncle ni tengok muka `1 dirham' aku, dia dah kesian n dapat agak...mesti budak ni mai kali kedua bukan tujuan nak beli kasut lagi satu. tapi nak tukaq yg smalam punya.hmm...agaknya mcm tulah getus hati uncle Wong bukan nama sebenar. tssk.


~ini bukan kasut raya mak~
                                         






kalo uncle tak kenai saya mmg sangat la tidak patot..kerana baru smlm saya ke kedai uncle...tambahan pula hari ni, saya ke kedai uncle dengan pakaian yang sama macam semalam.ni sengaja! sengaja nak bagi uncle dapat buat perkaitan budak ni dgn budak smlm..kang kalo dia tak kenal, tak pasal2 kasut tu takleh tukar mak~dah dapat tukar kasut..makanya terdengar bunyi `pap-pap-pap;..simbolik tapak kaki meluncur keluar...bhahaha...ayat giler hiperbola lah++ pastu balik rumah...sambung kerja2 rumah sikit...sehingga saat ni..semua kerja dah beres siap! ok selamat hari raya semua..maaf kan segala salah dan silap, mungkin ada terkasar bahasa, & mintaki dihalalkan semua takut2 ada yang terlebih atau terkurang,,smoga lebaran kali ni lebih indah dan disambut dalam suasana gembira di samping mengingati Pencipta kita dan insan-insan yang `di bawah' kita..